LPF'ers zien in enorme nederlaag toch monsterzege

De Lijst Pim Fortuyn reageerde woensdagavond euforisch op een van de grootste verkiezingsnederlagen in de vaderlandse geschiedenis: van 26 naar 8 zetels....

De LPF lijkt bewust af te stevenen op de oppositie. Kamerlid Van As noemde premier Balkenende gisteravond een 'Farizeeër' en zei dat de partij zich niet nogmaals zou laten 'piepelen'. Ook voorzitter Maas zit op die lijn.

Het was een merkwaardige avond, zeker in het licht van de vorige verkiezingsavond van de LPF, op 15 mei 2002. Toen incasseerde de partij in grote verslagenheid een historisch aantal van 26 zetels. Nu, in een voormalig fort in Geertruidenberg, heerste er een opgetogen sfeer, terwijl het verlies enorm was.

Maar ditmaal werden de zetels behaald zonder de hulp van Pim Fortuyn. Dat zorgde voor een opgetogen en zelfverzekerde Mat Herben. Het deerde niemand dat op het podium de Nederlands recordhouder procentueel zetelverlies stond te glunderen. Herben was de held van de avond, zeker toen hij verklaarde dat de partij van 2 zetels in de polls naar 8 was geklommen en dat er dus eigenlijk een monsterzege was geboekt. Dat staaltje creatief boekhouden kon onder de LPF-aanhang op groot enthousiasme rekenen.

'De gevestigde orde is nog niet van ons af', zei Herben. 'De LPF staat nu definitief op de kaart.' Er kan worden doorgegaan met de opbouw van de partij, zei hij, 'en met de vorming van een wetenschappelijk bureau'. Bovendien heeft de partij nu 'een goede ploeg klaarstaan voor een doorstart'.

Of die er komt, is zeer twijfelachtig. Herben ziet in 80 zetels voor een combinatie van CDA, VVD en LPF een 'psychologische grens' voor de vorming van een nieuwe coalitie. 'Met 80 zetels voor deze drie partijen heeft het CDA in de onderhandelingen met de PvdA een terugvaloptie. Kunnen ze veel harder onderhandelen.' En dat zou er in de theorie van Herben toe kunnen leiden dat die onderhandelingen of de mist ingaan, of dat een CDA-PvdA-coalitie binnen de kortste keren ten val komt.

Nummer 4 op de lijst van de LPF, Gerard van As, ziet voorlopig veel meer in een rol in de oppositie. Vandaag houdt de partij 'krijgsraad' over de te volgen tactiek. Van As: 'Wij zijn geen schoothondje dat wacht op een botje van Balkenende. Misschien is het nu zelfs verstandiger om de oppositie in te gaan.' Partijvoorzitter Maas verklaarde zelfs dat hij de PvdA de grote overwinning meer gunde dan winnaar CDA.

De wijze waarop Balkenende met name in het laatste tv-debat van dinsdagavond Herben aanpakte, is velen in de LPF in het verkeerde keelgat geschoten. Van As: 'Farizeeërs zijn het. Die Zalm ook, die roept dat de mensen niet op de LPF moeten stemmen. Wij zijn gewoon bedrogen. Ook door Balkenende. Die heeft rond de val van het kabinet gewoon staan liegen. We zijn gepiepeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden