LPF'er Eberhard beticht van diefstal

Tweede-Kamerlid Cor Eberhard van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is in opspraak geraakt. Hij wordt beschuldigd van het verzwijgen van zijn strafblad en van het stelen van de ledenadministratie van zijn vorige partij, Leefbaar Nederland....

Van onze verslaggever

LPF-leider Harry Wijnschenk zegt vooral het laatste hoog op te nemen. Hij moet deze week beslissen over de politieke toekomst van Eberhard.

In de LPF-achterban, die voor een deel afkomstig is van Leefbaar Nederland, bestaan echter grote twijfels of Eberhard de ledenlijst wel gestolen heeft. Leden wijzen erop dat LN de gewoonte had af en toe e-mails te versturen met daarboven het complete adressenbestand van leden. Dat was daardoor voor iedereen beschikbaar.

De reputatie van Eberhard, in het dagelijks leven exploitant van diverse sekssites op internet, is al omstreden sinds zijn naam dit voorjaar op de kieslijst van de LPF verscheen. Leefbaar Nederland onthulde in maart dat hij had getracht bij die partij een plek op de lijst te kopen.

Enkele weken later rapporteerde een detectivebureau dat door Pim Fortuyn was ingeschakeld dat Eberhard in het verleden een strafblad had opgebouwd. Partijgenoten zeiden dat het iets te maken had met verduistering en diefstal.

Fortuyn zou hierom kort voor zijn dood op het punt hebben gestaan Eberhard uit de partij te verwijderen. Dit laatste wordt bevestigd door bronnen rond de partijtop. Eberhard zelf ontkende echter alles en hoorde er na de moord op Fortuyn niets meer van. De zaak speelt opnieuw op nu volgens het Algemeen Dagblad bronnen bij Justitie het strafblad bevestigen. Eberhard zelf blijft ontkennen en wil het AD aanklagen wegens smaad.

De tweede beschuldiging betreft het stelen van de ledenadministratie van Leefbaar Nederland (LN). Eberhard werkte bij die partij enkele weken op het partijkantoor. Toen Pim Fortuyn met ruzie vertrok sloot Eberhard zich onmiddellijk bij hem aan. Volgens de LN-top zou hij er rond die tijd vandoor zijn gegaan met de complete ledenadministratie.

De partij baseert die beschuldiging op het feit dat de LN-leden in de weken daarop door Eberhard werden bestookt met e-mails waarin hij het bestuur zwart maakte.

LN-fractievoorzitter Fred Teeven zegt 'sterke aanwijzingen' te hebben dat Eberhard de LN-lijst nog steeds gebruikt op zijn computer in de Tweede Kamer. 'Dat stoort mij bijzonder', aldus Teeven. Hij wil deze week eerst een gesprek met LPF-fractieleider Harry Wijnschenk. 'Afhankelijk van de uitkomst daarvan zal mijn partij beslissen over aangifte.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden