Loyalisten op Comoren vallen huurlingen aan

Bij gevechten op de Comoren tussen regeringstroepen en opstandige huurlingen zijn vrijdag zeker zeven mensen gedood, onder wie twee huurlingen....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

NAIROBI/PARIJS

De huurlingen onder leiding van de Fransman Bob Denard (72) hadden in de nacht van donderdag op vrijdag het belangrijkste eiland van de Comoren, inclusief het vliegveld, grotendeels veroverd. Ze zeiden gisteren dat een regerend comité onder leiding van kapitein Houmadi Combo is gevormd, en dat de voormalige machthebbers snel worden berecht.

Regeringsfunctionarissen in Parijs verklaarden dat Frankrijk, de vroegere koloniale mogendheid, een militaire interventie tegen de huurlingen overweegt. Het ministerie van Defensie kondigde aan dat de Franse strijdkrachten in de Indische Oceaan in staat van paraatheid zijn gebracht. Op Mayotte, een Comorees eiland dat in 1975 onafhankelijkheid afwees en Frans is gebleven, is een eenheid van het Vreemdelingenlegioen gelegerd. In Djibouti, in noordoost-Afrika, heeft Frankrijk vierduizend manschappen.

Een voormalige Comorese ambassadeur zei dat de loyalistische troepen worden aangevoerd door kapitein Ismael. Ismael zou proberen versterkingen op te roepen van de naburige eilanden Anjoan en Moheli om een tegenoffensief in te zetten.

Volgens de ex-diplomaat is de gevangen genomen president Said Mohamed Djohar niet geliefd onder de meerderheid van de Comorezen, maar ook Denard en zijn huurlingen niet.

Zie ook pagina 6

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden