Loyale Jansma doet boekje open

ALPHEN AAN DEN RIJN - Kees Jansma zegt: 'En nu wordt het moeilijk.' Hij wil het woord richten tot zijn moeder, maar het duurt even voor het woord komt. Dat wil wat zeggen voor Kees Jansma, spraakwaterval van professie.


In een voetbalkantine in Alphen aan den Rijn zijn collega's, broodheren, verwanten en vrienden aanwezig bij de doop van Jansma's biografie Kees. De auteur staat pontificaal op het omslag. Het vollemaansgezicht schijnt ons tegemoet en iemand zegt dat Kees Jansma dezelfde wenkbrauwen heeft als Sinterklaas.


Het is een bijeenkomst van bitterballen en bier. Maar de sfeer slaat eventjes om wanneer Jansma vertelt waarom hij dit boek uitgerekend nu heeft geschreven. Komt door zijn vader die op zijn sterfbed een biografisch boekje tevoorschijn toverde. Had Jansma sr op z'n 80ste aan het papier toevertrouwd. Hij zei tegen Kees niet zolang te wachten. Op het moment dat Kees Jansma deze herinnering ophaalt, is de journalist en de perschef van het Nederlands elftal, 64 jaar oud, weer even de zoon van zijn ouders.


Kees is een autobiografie in eerbetuigingen, te beginnen met het hoofdstuk 'Voor Pa'. Daarna volgt een aantal hommages, waarin Jansma de lezer deelgenoot maakt van zijn eerste schreden op het journalistieke pad. Ongeremd bewondert hij leermeesters en sporters. Soms gaat de emotie met Jansma op de loop, maar hij is zich er voortdurend van bewust.


Het interessantst voor de geïnteresseerde buitenstaander is de periode waarin hij de bondscoaches Van Basten en Van Marwijk terzijde stond in de omgang met de media. Het zijn inkijkjes die uiteindelijk niemand zullen schaden. Daarvoor is Kees Jansma een te loyaal mens.


'Voor Anissa' is gewijd aan de ongeboren dochter van voetballer Khalid Bouhlarouz. Het is een verslag van een particulier drama waarbij heel Nederland betrokken raakte omdat het zich afspeelde tijdens het EK 2008. Dat ontaardde in een discussie over het leiderschap van Van Basten. Ook vier jaar later houdt Jansma zich daarbuiten. 'Ik ben gewoon blij dat ik bij dit team hoor.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden