Lowlands begint 'effe anders dan normaal' maar wordt toch leuk

Het is vrijdag, kwart voor zes. Lowlands is dik vier uren onderweg. Onder normale omstandigheden zou de band die nu op het Charlie-podium gaat optreden, de Amerikaanse gitaarband Smith Westerns, een heel gewoon, zomers indiebandje zijn, maar nu is dat toch anders.

Lowlands © Heleen van Lier

Lees hier het live-verslag vanaf Lowlands.

Van alle Lowlands-artiesten die donderdagavond in Vlaanderen op Pukkelpop speelden (of hadden moeten spelen) kregen de Smith Westerns het het zwaarst voor hun kiezen: tijdens hun optreden stortten podium en tent in. Ze moesten vluchten voor hun leven, hun apparatuur werd door water geruïneerd. Hier, op Lowlands, vervolgen ze hun tournee in de wetenschap dat er mensen stierven omdat ze, toen het fatale noodweer losbarstte, toevallig hadden gekozen voor de Smith Westerns.

En dus hangt er een vreemde spanning voor Charlie, het kleine openluchtpodium in de verste hoek van het Lowlands-terrein: de Smith Westerns zijn gekomen, maar wat gaan ze zeggen?

Weinig, zo blijkt. Frontman Cullen Omori roept het publiek op een minuut stilte voor de slachtoffers te houden. Dat doen de toeschouwers, terwijl in de verte de beats van Chase & Status dreunen en de warme zomerzon ons nog eens inpepert hoe veel geluk we hebben met het weer. Wij wel.

De Lowlands-organisatie besloot geen minuut stilte te houden bij de opening van het festival, vrijdag om halftwee. In plaats daarvan kregen de podiumpresentatoren een vrije opdracht mee: ze mochten, bij het aankondigen van de eerste acts mochten ze zelf iets zeggen dat ze gepast leek.

'We gaan dit jaar effe anders beginnen dan normaal,' zei de presentator in de India-tent daarom in smeuïg Haags. Hij las iets voor dat op een officieel statement leek, om daarna de band Fucked Up naar voren te roepen. De zanger mompelde nog gauw iets over respect en medeleven.

In de Bravo-tent vertelde de spreekstalmeester, pal voor het optreden van Joan As Policewoman, iets over de veiligheid op Lowlands: hoe worden, indien nodig, noodmededelingen gedaan en waar kun je je melden als je je ergens zorgen over maakt? 'We gaan geen minuut stilte doen,' zei hij, 'maar we voelen wel veel medeleven.'

Zo kwam Lowlands 2011 'gewoon' op gang. Uiteindelijk zegde geen Pukkelpop-band af. De stemming leek niet ingetogener dan in andere jaren, hoewel zoiets lastig te meten is. De gespreksflarden die ronddwarrelden over het terrein gingen toch vooral over het festival en over muziek. Waarom ook niet?

Hoe snel je de festivalstemming te pakken hebt, hangt af van je route. Wie de eerste uren bijvoorbeeld in de Bravo bleef hangen, zal even nodig hebben gehad: Joan As Policewoman had het er (voor weinig publiek) moeilijk, terwijl James Blake door de bomvol gelopen tent werd onthaald als een ster, maar echt spannend wilde het ook bij hem niet worden.

Wie daarentegen de X-Ray binnenstapte en middenin de hilarische freestyle van de Nederlandse rapper Kraantje Pappie viel (hij improviseerde virtuoos over voorwerpen die de toeschouwers omhoog hielden), had het Lowlands-gevoel waarschijnlijk sneller te pakken.

Nog leuker werd het bij Fitz And The Tantrums, de Californische indiesoulband zónder gitaren maar mét hitgevoelige liedjes, en vooral bij het Amsterdamse Jungle By Night, dat met veel bravoure en tomeloze energie zijn afrobeat kwam spelen en de meute voor het openluchtpodium Lima aan het dansen en joelen kreeg.

Of alles zo leuk en goed wordt, moeten we maar afwachten. In de aanloop naar Lowlands klaagden bezoekers op internet meer dan gebruikelijk over het programma, en ja: vooral de zaterdag ziet er op voorhand vrij flets uit. Daar staat tegenover dat er mooi weer wordt verwacht. En dat prachtfeest bij Jungle By Night heeft Lowlands 2011 maar alvast binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.