Loverboy gefixeerd op 18-plussers

Loverboys richten zich vooral op meerderjarige vrouwen. Van de 137 slachtoffers wier zaak de afgelopen zeven jaar bij justitie is aangebracht, is 11 procent minderjarig....

Van onze verslaggeefster Deedee Derksen

Loverboys zijn veelal allochtonen, hebben geen opleiding na hun middelbare school en zijn tussen 20 en 30 jaar. Ze zijn sociaal vaardig en hebben al een lange criminele carrière achter de rug voor ze gaan opereren als loverboy.

Dit profiel rijst op uit het boek Loverboys, een publieke zaak van Linda Terpstra en Anke van Dijke en een apart onderzoek dat deauteurs deden naar de 92 loverboys die de afgelopen zeven jaar met justitie in aanraking kwamen. Het boek werd donderdag gepresenteerd bij de opening van het Informatiepunt Jeugdprostitutie in Utrecht. Daarin staan tien van de zeventien diepte-interviews die de schrijvers met daders hadden.

Er is al het een en ander bekend over de slachtoffers van loverboys, voorheen vooral minderjarige meisjes. Maar de daders zelf zijn nooit eerder aan grondig onderzoek onderworpen. Loverboys gaan een relatie aan met een meisje met het oogmerk haar in de prostitutie te laten werken. 'Hij koopt cadeautjes voor haar, werpt zich op als beschermer en probeert haar los te weken van haar familie', aldus Terpstra donderdag.

Uit het onderzoek blijkt dat 89 procent van de bij justitie aangebrachte loverboys allochtoon is, van wie 60 procent een islamitische achtergrond heeft. De Marokkaanse loverboys opereren waarschijnlijk veelal alleen; ze worden in elk geval meestal als enige verdachte opgepakt . Van de Nederlandse, Turkse en Antilliaanse jongens werkt 80 procent in groepen. De 92 jongens werden opgepakt voor mensenhandel.

Daarnaast zijn er meestal meer strafbare feiten in het spel, zoals drugshandel en geweld. 'Meestal beginnen ze al op jonge leeftijd met een criminele carrière', zegt Terpstra. 'Het zijn koele rekenaars die zich al snel realiseren dat je met die meisjes veel geld kunt verdienen en dat de pakkans klein is.'

Dat ze zich steeds vaker richten op meerderjarige meisjes komt doordat ze de wet- en regelgeving steeds beter kennen, meent Terpstra. 'Als ze een meisje van 18 jaar achter de ramen zetten, kunnen ze tegenover de politie gemakkelijker volhouden dat zij het vrijwillig heeft gedaan.' Van de slachtoffers is 75 procent jonger dan 24 jaar. Soms worden de meisjes voor hun 18de 'klaargestoomd'. 'Dan laten ze vriendjes met hen vrijen.'

Het Informatiepunt Jeugdprostitutie gaat informatie inwinnen en geven over loverboys , minderjarige slachtoffers van vrouwenhandel en jongensprostitutie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden