Loverboy annex pooier ronselt rond scholen

Loverboys pikken het kwetsbaarste meisje uit de groep...

ARNHEM Grote scholengemeenschappen zijn aantrekkelijke ‘vindplaatsen’ van slachtoffers voor loverboys. ‘De jongens hangen rond op de routes ernaartoe’, zegt Yvonne Hinsenveld, coördinator Aanpak Loverboy Twente.

De grote roc’s van deze regio, in Almelo, Enschede en Hengelo, waren vorig jaar een belangrijk doelwit, blijkt uit de meldingen van 2007. ‘Daar zitten duizenden meisjes met een laag opleidingsniveau, van wie een aantal gemakkelijk te benaderen is.’ Zonder uitzondering pikken loverboys het kwetsbaarste meisje uit de groep. ‘Zij hebben daarvoor een radar ontwikkeld.’

Er komt in Overijssel steeds meer zicht op de werkwijze van loverboys, of pooiers zoals de politie ze liever noemt. Dat komt doordat deze provincie (door een motie van de ChristenUnie) als enige regio nauwgezet bijhoudt hoeveel meisjes onder de 18 jaar zich melden met een dergelijke ervaring. In Twente en Salland waren dat er 102 in 2007. Bijna evenveel als in Rotterdam, waar vorig jaar 113 meldingen binnenkwamen.

Dat roept de vraag op of meisjes in het oosten een gemakkelijkere prooi zijn dan die in het westen. Hinsenveld denkt dat dat niet het geval is. ‘Met het openen van een meldpunt komt er aandacht voor het onderwerp en pieken de cijfers, maar het jaar daarna vlakken die weer af, omdat deze jongens hun ronselpraktijken razendsnel verplaatsen zodra politie en hulpverlening opduiken.’

Stonden ze bijvoorbeeld in 2006 nog bij de gesloten jeugdinstelling Alexandra in Almelo te posten, in de rapportages van 2007 komt deze locatie niet meer voor. Zwolle heeft al langer een meldpunt, in Twente was dat vorig jaar voor het eerst.

Vaak komen in de verhalen van de slachtoffers dezelfde namen terug. Ze kennen elkaar soms en werken in hiërarchisch groepsverband. ‘Zij komen niet per se uit het oosten. Het gaat om Marokkanen, Antillianen, Afrikanen, maar ook om autochtonen.’

Voor politie en hulpverlening staat de veiligheid van het meisje bovenaan. ‘Onze eerste zorg is haar uit het circuit te halen.’ In 2007 kon de werkgroep Aanpak Loverboys Twente (politie, Jeugdzorg, Algemeen Maatschappelijk werk en de Raad voor de Kinderbescherming) door nauwe samenwerking en snel ingrijpen in 70 tot 80 procent van de gevallen voorkomen dat het meisje daadwerkelijk als prostituee aan het werk werd gezet.

Bij een meisje onder de 18 jaar kan worden ingegrepen, ook als ze dat niet wil. Een aangifte zit er vaak niet in. Maar zonder aangifte is het ingewikkeld om de daders aan te pakken. Vandaar dat er, sinds het fenomeen loverboy bekend werd, slechts bij elf zaken daadwerkelijk daders zijn berecht, rekende NRC Handelsblad onlangs uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden