Louwes vecht spreekverbod media aan

Ernest Louwes die is veroordeeld in de zogenoemde Deventer moordzaak, wil zich weren tegen concrete publicaties die over hem ophanden zijn. Het gaat onder meer om twee boeken.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops vertelde dat maandag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Den Haag. Hij eiste daar namens Louwes opheffing van zijn spreekverbod met de media, dat justitie hem heeft opgelegd.

Louwes kreeg deze beperking van justitie vanwege zijn programma om hem goed voor te bereiden op zijn terugkeer in de maatschappij. Ook is het contactverbod met de media opgelegd om de nabestaanden van de weduwe Jacqueline Wittenberg, het slachtoffer van de moord, te beschermen.

Altijd ontkend
De 60-jarige Jacqueline Wittenberg werd 25 september 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. De fiscaal jurist Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf, maar heeft altijd ontkend. Hij probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

De veroordeelde jurist komt in april 2009 vrij. Sinds december vorig jaar mag hij overdag buiten de gevangenis werken en gaat hij ‘s avonds terug naar zijn cel. Als een van de voorwaarden om dit programma te volgen, heeft Louwes eerder een contactverbod met de media geaccepteerd.

Boeken
Louwes wil daar nu van af. Volgens Knoops wordt er namelijk nog steeds veel over hem geschreven. Zo komt er waarschijnlijk in het eerste kwartaal van volgend jaar een boek van NOVA-verslaggever Bas Haan uit over de Deventer moordzaak. Daarnaast is ook oud-politiecommissaris Jan Blaauw bezig met een boek over deze spraakmakende zaak.

Louwes wil de mogelijkheid hebben om op de publicatie van deze boeken, maar ook op mediaberichten over hem te reageren. Volgens Knoops is er ook geen wettelijke basis voor het mediaverbod. Zo'n verbod gaat onder meer in tegen het recht op vrijheid van meningsuiting, vindt hij.

Landsadvocaat Edwin Bleichrodt benadrukte maandag dat er wel degelijk een wettelijke basis voor het mediaverbod is. ‘Louwes is nog gewoon een gedetineerde en daarvoor geldt dat hij niet met de media mag praten, tenzij hij daarvoor toestemming van de directeur van de gevangenis krijgt.’

Uitspraak 17 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden