Louvre in Abu Dhabi als ‘diplomatiek cadeau’

Louvre in Abu Dhabi..

Van onze correspondent Fokke Obbema

PARIJS In de ogen van een deel van de Franse museumwereld mag het dan op een ‘uitverkoop van nationaal erfgoed’ neerkomen, maar vertegenwoordigers van het Louvre en de Franse regering hebben dinsdag niettemin hun handtekening gezet onder een samenwerking met de oliestaat Abu Dhabi.

De sjeiks krijgen hun eigen Louvre Abu Dhabi, dat deels met kunstwerken uit het Parijse moedermuseum zal worden gevuld. De overeenkomst die een looptijd van dertig jaar heeft, levert het Louvre 400 miljoen euro op. Andere Franse musea, zoals Centre Pompidou en Musée d’Orsay, krijgen 265 miljoen euro te verdelen.

Volgens de Franse minister van cultuur, Renaud Donnedieu de Vabres, past deze stap bij een cultuurbeleid dat is gericht op ‘het vergroten van onze invloed in de wereld’. In een interview met de Franse krant Le Figaro wijst hij op het vorig jaar tot stand gekomen Louvre Atlanta, het gevolg van een samenwerking met het Amerikaanse High Museum. ‘Onze strategie is erop gericht de diversiteit van culturen in de hele wereld te bevorderen en de risico’s van uniformering die de mondialisering met zich meebrengt, te verminderen.’

Die mooie woorden worden naar de prullenbak verwezen door een groep van vooraanstaande museumdirecteuren en conservatoren, aangevoerd door Jean Clair, de voormalige baas van het Picasso-museum. In een door 4.700 kunstliefhebbers ondertekende petitie stellen zij dat deze commercialisering van kunstwerken te ver gaat. ‘Dat men droomt van een wereld waarin er een vrij verkeer is van mensen en goederen, is legitiem. Maar culturele erfgoederen zijn geen consumptieartikelen’, waarschuwen zij.

De museumwereld zou in meerderheid tegen de overeenkomst met Abu Dhabi zijn, omdat het ‘vanuit moreel oogpunt choquerend is dat nationaal erfgoed commercieel wordt gebruikt. Het zijn onze politici, die dit diplomatieke cadeau zijn gaan aanbieden. Is dat niet ‘je ziel verkopen’ ?’.

De Franse regering stelt dat het aantal uitgeleende kunstwerken niet meer dan driehonderd bedraagt en dat de duur van uitleen hooguit twee jaar is. Bovendien komen de opbrengsten ten goede aan Franse musea. ‘Er kunnen nieuwe exposities worden gehouden en mensen worden aangenomen. Uiteindelijk is het Franse publiek hierbij gebaat’, aldus Donnedieu de Vabres. Hij wijst er ook op dat de Franse architect Jean Nouvel het nieuwe museum heeft mogen ontwerpen. De opening is in 2012.

Voor Abu Dhabi is de deal met het Louvre een vervolg op een soortgelijke overeenkomst met het Amerikaanse Guggenheim. De belangstelling van de oliesjeiks beperkt zich niet tot culturele instellingen. Zo verwierf vorig jaar een lokale universiteit het recht zich voortaan ‘Sorbonne’ te noemen.

De autoriteiten lieten na de ondertekening van het contract weten dat hun Louvre past ‘in de ambitie van Abu Dhabi om een ontmoetingsplek voor alle culturen ter wereld te worden’. Het aankoopbudget van het Louvre Abu Dhabi wordt 40 miljoen euro per jaar, evenveel als dat van alle Franse musea bij elkaar. Onduidelijk is nog wie de leiding gaat voeren over het nieuwe museum.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden