Louterende kerstmuziek met knipoog

Charmant en enthousiast gelegenheidsorkest in houtje-touwtjedecor trad op voor duizend man.

Het idee ontstond bij Lydia van Maurik, de zangeres van Brown Feather Sparrow. Zou het niet eens aardig zijn een eigen kerstplaat te maken? Voor ze het wist meldden zich vorig jaar talloze bevriende muzikanten uit de Spirit That Guides Us, Medics en Kyteman's Hiphoporkest. Erkwam een hoogst oorspronkelijk album How To Throw A Christmas Party, gevolgd door een succesvolle tournee.


Dit jaar tourt het bijna dertig koppen tellende ensemble mét koor opnieuw door Nederland, en de vraag naar kaarten uit thuisbasis Utrecht bleek al snel veel te groot voor Tivoli De Helling, zodat er naar de Oude Gracht werd uitgeweken. Die was zondagavond uitverkocht, meer dan duizend man zagen een in wit gekleed, met vleugels getooid gezelschap op het podium dat met vooral eigen werk het kerstgevoel trachtte over te brengen. Met een kleine knipoog en zonder al te veel ironie - die dit soort feesten zo melig kan maken. Er werd mooi gezongen en gespeeld. Niet al het materiaal was zo pakkend als The Gospel According To A Sheep, van de kersverse ep Angels 'n Sheep, maar er bleek veel zorg besteed aan arrangementen en samenzang.


Iets meer volume had echter geen kwaad gekund: met zo'n koor toch zo weinig geluid voortbrengen, was eigenlijk een beetje zonde. Maar het schouwspel bleek bijzonder genoeg om de aandacht vast te houden. Een liedje als O Come All Ye Faithfull kende iedereen, en aardig was ook de kerstlezing, het verhaal De IJdele Engel van Godfried Bomans.


Aan alles was te merken dat het hier een gelegenheidsorkest betrof, maar dat amateurisme had ook iets charmants en werd met houtje-touwtjedecor handig gecultiveerd. Bovendien lukte het vrij gemakkelijk om het publiek mee te krijgen. Zo'n groot ensemble met stichtelijk repertoire op een poppodium bleek bijzonder genoeg om je door te laten meevoeren. Je hoeft geen praktiserend christen te zijn om er van te genieten en voor gelovigen bleef er tussen al het profane spel en zang genoeg ruimte voor een zekere ernst. How To Throw A Christmas Party heeft beslist iets geraakt bij het poppubliek, alle shows zijn uitverkocht en het kan haast niet anders of er komt volgend jaar een vervolg. Zo veel plezier, zo veel enthousiasme en uiteindelijk een gevoel van loutering dat past bij deze dagen vlak voor de Kerst.


How To Throw A Christmas Party, Tivoli, Utrecht, 18 december. ***

Vanavond Theater Kerk, Zwolle; 21/12 LVC, Leiden; 22/12 Paradijskerk, Rotterdam; 23/12 Xinix, Nieuwendijk; 24/12 De Spot, Middelburg


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden