Louise Fresco voorzitter universiteit van Wageningen

Voedselwetenschapper Louise Fresco wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Zijn volgt op 1 maart Aalt Dijkhuizen op die dan twaalf jaar de WUR heeft geleid.

Martijn van Calmthout
Louise Fresco met WHO-directeur Lee Jong-wook. Beeld anp
Louise Fresco met WHO-directeur Lee Jong-wook.Beeld anp

Dat is vandaag in Wageningen bekendgemaakt. Fresco (62) heeft een lange carrière achter zich in de voedselwetenschappen en duurzaamheid. Eind jaren negentig was ze directeur onderzoek van de landbouworganisasie FAO van de Verenigde Naties in Rome.

Daarvoor was ze, na een studie en promotie aan de landbouwhogeschool, jarenlang hoogleraar plantaardige productiesystemen in Wageningen. Na haar terugkeer uit Rome werd ze universiteitshoogleraar aan de UvA in Amsterdam. In 2001 kreeg Fresco een ere-leerstoel in Wageningen.

Daarnaast werd ze bekend met een reeks boeken, zowel fictie als non-fictie. In haar laatste boek Hamburgers in het Paradijs brak ze een lans voor gengewassen en andere agrarische high-tech, en stelde ze vraagtekens bij de productiviteit van de biologische landbouw. Onlangs maakte ze voor de VPRO-televisie een aantal reportages over de bronnen van ons voedsel in de wereld.

Fresco gaat in Wageningen nadrukkelijk minder verdienen dan haar voorganger Dijkhuizen, die enkele jaren geleden met een jaarbedrag van 346.000 euro in opspraak kwam als vijfde grootverdiener van Nederland in een publieke functie. Daarnaast trad Dijkhuizen geregeld in debat over de rol van intensieve landbouw die volgens hem essentieel zijn om voldoende voedsel voor de wereldbevolking te produceren.

KNAW-lid Fresco legt bij haar benoeming in Wageningen haar lidmaatschap van de SER neer, en haar commissariaat bij de Rabobank. Uiterlijk halverwege 2015 zal ze ook stoppen als directeur Duurzaamheid bij Unilever. De universiteit heeft ze beloofd per week niet meer dan 4 uur aan haar nevenactiviteiten te besteden, aldus de WUR in een mededeling.

Aalt Dijkhuizen (rechts) bij de opening van het academisch jaar 2013/2014, in aanwezigheid van koningin Máxima. Beeld anp
Aalt Dijkhuizen (rechts) bij de opening van het academisch jaar 2013/2014, in aanwezigheid van koningin Máxima.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden