Louis van Gaal toont neiging tot meehossen

AMSTERDAM..

PIERRE HEIJBOER

Van onze verslaggever

Pierre Heijboer

Wat rijmt op 'Louis van Gaal'? Daarop rijmt: 'Louis, die heeft de schaal'. Dè schaal dus, die waarop staat 'Kampioen van Nederland 1994-1995'. Op het balkon van de Amsterdamse Stadsschouwburg heft Louis, coach van de AFC Ajax, haar zondagavond trots omhoog: zijn schaal.

Louis laat zich, ietwat tegen zijn gewoonte, meeslepen door zijn emoties. Hij laat de blik dwalen over het volgestouwde Leidseplein, over de bomen, de lantaarnpalen, de tramhuisjes en de balkons, die allemaal vol zitten met rood-witte Amsterdammers en hij is tevreden. Lijkt zelfs een beetje vrolijk en heeft de neiging mee te hossen met de deun die zijn optreden op het balkon begeleidt: Ajax is okee!

De vrees van sommigen dat het kampioensfeest van Ajax wellicht overschaduwd zou worden door dat andere feest - dat van over tien dagen, als Ajax de Champions League kan winnen - wordt niet bewaarheid. Ook een landskampioenschap dient te worden gevierd, zeker als de zon schijnt.

'Zestigduizend op zijn minst, meer dan het gemiddelde', schat politiewoordvoerder K. Wilting de mensenmassa voor de schouwburg. De rest van de avond heeft hij maar één tekst paraat: 'Mooi hè.'

Het is op het Leidseplein al mooi lang voordat de helden van het kampioensteam arriveren. Vanaf vijf uur wordt er al gezongen. 'De herdertjes lagen bij nachte. . .' En wat zongen ze? Ze zongen: 'èjjax! èjjax' Ex-burgemeester Van Thijn sjouwt over het balkon en vindt het zo, als gast en zonder officiële functie, 'veel leuker'.

Zijn opvolger, Patijn, wordt onthaald op een fluitconcert als hij zijn zegje wil doen. Wat heeft hij misdaan? Heeft het iets van doen met de opheffing van de gemeente Amsterdam, waar hij voorstander van is? Ajax-fans die ook nog een politiek Amsterdam-gevoel hebben?

Patijn slaat zich erdoor. 'Over tien dagen staan we hier wéér', zegt hij Van Thijn na, die ook al eens een kampioensfeestje moest vieren terwijl er nog iets groters - een Europacup - in het verschiet lag.

Maar dat 'hier' klopt niet. Als Milan ('We pakken ze in', zingt het plein) verslagen wordt, zal het feest zich afspelen op het Museumplein, waar meer ruimte is. Maar de man die T-shirts verkoopt met de tekst Who the fuck is Milan? is om negen uur nog steeds niet los.

Na de beëindiging van de festiviteiten voerde de ME enkele charges uit tegen een groep jongeren met stenen gooide. De ruiten van een winkel in sportartikelen werden ingegooid, waarna de winkel deels werd geplunderd. Tien personen werden gearresteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden