Column

Louis van Gaal komt er weer aan, hij is nog niet klaar

Louis van Gaal werd maandagavond in het Circustheater in Scheveningen onderscheiden met de BID Lifetime award. Hij voelde zich zeer vereerd.

Paul Onkenhout
Louis van Gaal Beeld epa
Louis van GaalBeeld epa

Ik moest even opzoeken of het inderdaad om een prestigieuze prijs gaat, zoals werd gemeld. Misschien was het wel gewoon een trucje om Van Gaal in het Circustheater over de vloer te krijgen, want iedereen weet dat met hem als laureaat publiciteit gegarandeerd is.

Het BID gala blijkt een jaarlijks evenement te zijn waarin de top van de overheid en het bedrijfsleven samenkomen om te bespreken wat er goed gaat in Nederland, en hoe het beter kan. BID staat voor Big Improvement Day.

Toen ik de site bezocht, begreep ik waarom Van Gaal bereid was de prijs in ontvangst te nemen. BID is een en al positivisme en streeft naar verbinding en innovatie. Het wemelt er van de CEO's; geen graaiers, maar topondernemers die er het beste van willen maken.

Van Gaal is niet vaak meer in de publiciteit, helaas. Hij heeft een sabbatical. Dit seizoen kon de pers alleen een blik op hem werpen toen hij in september het nieuwe trainingscomplex van AZ opende. Voor Van Gaal-liefhebbers zoals ik is dit moeilijk te verteren.

Na de uitreiking maandag stond Van Gaal Omroep West te woord. Hij bedankte voor de ontvangst en vond het leuk dat hij was geëerd. Ook zei hij dat hij had gemerkt dat hij kennelijk ook de gave heeft om een flinke hoeveelheid CEO's stil te krijgen, al gaat het natuurlijk om de kwaliteit van de speech. Dit bewees dat hij gelukkig nog steeds de oude Louis van Gaal is.

En hij zei iets over zijn toekomst.

Die opmerkingen leidden maandagavond en vooral dinsdag tot grote opwinding. Van Gaal had zijn afscheid als trainer aangekondigd. De Telegraaf ('Van Gaal zwaait af') en het Algemeen Dagblad ('Het is mooi geweest') brachten het nieuws paginagroot.

Journalisten van die kranten waren in het Circustheater aanwezig. Het AD hield een kleine slag om de arm ('Louis van Gaal denkt niet dat hij nog terugkeert als trainer'), maar het voorbehoud verdween in de loop van de dag, mede dankzij De Telegraaf die het woord 'definitief' met grote kracht online gooide.

Overal ter wereld namen media het nieuws over, van de BBC tot Der Spiegel. Van Gaal stopt als trainer, hij had het in Scheveningen zelf gezegd.

Zijn clubs bedankten hem op Twitter voor al die mooie jaren, voetballers (Huntelaar, Robben) betoonden hem eer en columnisten, Sjoerd Mossou in het AD bijvoorbeeld, haalden herinneringen op aan een man die we, ondanks zijn wat eigenaardige trekjes, met z'n allen ontzettend zullen gaan missen. Ik ook, ja, want waar Van Gaal komt, gebeurt tenminste wat en worden de sjablonen van het moderne voetbal op de meest onverwachte momenten uit de weg geruimd.

Waarna Van Gaal dinsdag op de radio in een interview in het populaire sportprogramma El Larguero op de Spaanse zender Cadena Ser zei dat hij helemaal niet stopt. Hij piekert er zelfs niet over. Na zijn sabbatical ziet hij wel weer verder.

De Nederlandse pers had er weer eens een potje van gemaakt, zei hij. Van Gaal stopt toch niet, ik vond het behoorlijk groot nieuws, zeker na de eerdere berichtgeving, maar bijna geen enkele site of krant nam het over. Daardoor denkt iedereen in Nederland nu nog steeds dat Van Gaal is gestopt als trainer.

Ik heb het interview met Omroep West nog eens terugbeluisterd. Eérlijk gezegd denk ik niet dat ik nog terugkom, zegt Van Gaal onder meer. Die klemtoon op 'eerlijk' is veelzeggend, maar zijn voorbehoud is ook duidelijk. Eerst die sabbatical, daarna ziet hij wel verder, hij heeft nog een paar maanden.

Met zijn rectificatie op de Spaanse radio van de stellige berichten in de Nederlandse pers heeft Van Gaal een belangrijk en hoopvol signaal gegeven. Hij komt er weer aan, hij is nog niet klaar.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant. Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden