Weekendwijzer

Louis Theroux, Over the Garden Wall, The Good Life

De 8 interessantste programma's dit Paasweekeinde, van de transgender kinderen die Louis Theroux bezoekt voor de BBC tot eten met een vork op ZDF.

Joris Henquet en Mirjam Bosgraaf
Theroux met Camille (5), die als jongetje werd geboren. Beeld  BBC
Theroux met Camille (5), die als jongetje werd geboren.Beeld BBC

1. Louis Theroux: Transgender kids
Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Louis Theroux is in San Francisco om zich te verdiepen in jonge kinderen die aan genderdysforie lijden. Sommige kinderen weten al heel jong dat ze in plaats van een jongen een meisje willen zijn. En andersom. In het Child and Adolescent Gender Center in San Francisco is een groep medische pioniers actief die die kinderen wil helpen. Hoe klein ze ook zijn. Want al vanaf hun derde kunnen kinderen signalen vertonen die aangeven dat de sekse die ze bij hun geboorte hebben gekregen niet bij hen past. Dit stelt de ouders voor een groot dilemma: beginnen zij al met het transitieproces van hun kinderen als die nog jong zijn, of nemen ze het risico om te wachten tot de puberteit, wanneer het een stuk complexer is om nog van sekse te wisselen?

2. Over the Garden Wall - marathon
Zaterdag 9.30 uur en zondag 8.25 uur, Cartoon Network

Twee broertjes doorkruisen een mysterieus bos. De oudste, Wirt (met de stem van Elijah Wood), draagt de outfit van een tovenaarsleerling, de jongste, Greg (Collin Dean), heeft een omgekeerde theepot op zijn hoofd en zeult een kikker met zich mee. In het magische bos komen de broertjes in aanraking met onder meer een wijze oude houthakker en een bijdehante, pratende lijster, die hen moeten helpen de weg naar huis te vinden.

Over the Garden Wall is een fantasierijke animatieserie, vol excentrieke tekenfilmfiguurtjes voor de kinderen en volwassen knipogen voor hun ouders. Het is de eerste serie die door tekenfilmkanaal Cartoon Network zelf werd ontwikkeld en geproduceerd. Dit weekend zijn alle tien afleveringen in een marathonuitzending te bekijken.

3. The Good Life
Zaterdag, NPO Doc

Anne Mette en haar moeder zijn opgegroeid in zalige rijkdom. Zwembaden, bedienden, luieren, slenteren, zich met wijn verpozen op terrassen. Maar die dagen zijn voorbij. Al het familiekapitaal is weg, op, en moeder en dochter leven nu van moeders hongerpensioentje. Als ze naar de tandarts willen, moeten ze hun laatste familieschilderij verkopen.

Anne Mette verzet zich hevig tegen haar armoedige situatie en is boos op het leven en op iedereen die haar deze streek heeft geleverd. Vooral haar moeder dus. En ze is niet gemaakt om te werken, vindt ze zelf. Komische én tragische documentaire met een laagje leedvermaak.

4. Terra X: Die geschichte des essens
Zondag, ZDF, 19.30 uur

Driedelige ZDF-serie over de cultuurgeschiedenis van ons eten begint met brood, pasta en het stiefkindje aan tafel: de vork. De vork is lang als een overbodig, decadent instrument beschouwd. Waarom had god ons anders vingers gegeven?

Sterrenkok/presentator Christian Rach houdt ook een pleidooi voor ons dagelijks brood. Nu door de paleo's in de ban gedaan, maar brood is altijd het succesverhaal onder de levensmiddelen geweest. Brood was eerder in Europa dan rijst en aardappels, en, ontdekt Rach, 'het succes van het Romeinse rijk is helemaal terug te voeren op brood en spelen'.

5. Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

In de aflevering 'E-stonia' laat Tegenlicht zien hoe Estland voorop loopt als e-samenleving: niet alleen hebben de 1,4 miljoen burgers van de kleine Baltische staat allemaal een digitale identiteit, ook is er gratis wifi voor iedereen, komt het technologiebedrijf Skype er vandaan en loopt Estland voorop in de cyber security, nadat het land in 2007 door aanvallen van Russische hackers verzeild was geraakt in de eerste cyberoorlog.

Het ontwikkelen van de e-samenleving was in de jaren negentig, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, een bewust voornemen van de jonge Estse overheid. Inmiddels hebben niet alleen alle Esten een digitale identiteit, maar kunnen ook buitenlanders er een virtuele verblijfsgunning krijgen, met alle bijzondere rechten, plichten en privileges die daarbij horen.

6. Brandpunt Reporter
Zondag,
NPO 2, 22.15 uur

In Nederland is er weinig expertise op het gebied van 'münchhausen-by-proxy', een vorm van kindermishandeling waarbij moeders hun kind ziek maken of beweren dat het ziek is. Wanneer artsen het kind onderzoeken kunnen ze niets vinden of ze herkennen niet dat het om een verzonnen of aangebrachte ziekte gaat. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn: er wordt onnodig zware medicatie voorgeschreven of een operatie uitgevoerd. Kinderen verblijven niet zelden langdurig voor niks in het ziekenhuis of komen in een rolstoel terecht. Zes procent van de kinderen overleeft het uiteindelijk niet. Brandpunt Reporter spreekt met slachtoffers en artsen die te maken hebben gekregen met Münchhausen-by-proxy, en gaat te te rade in Engeland, waar de kennis rond het onderwerp vele malen groter is.

7. Super Cute Animals
Maandag,
BBC 1, 17.45 uur

Echt iets voor een paasmaandagmiddag: de zoektocht naar het snoezigste, schattigste dier op aarde. Wie is er leuker, de babybpanda of de plompe lori, het halfaapje met de grote ogen? Of de woestijnvos misschien met zijn grote ronde oren. En wat maakt een dier zo onweerstaanbaar schattig eigenlijk? Een wollig vachtje, grote ogen, of dat-ie zoveel op een mens lijkt?

De plompe lori. Beeld ANP
De plompe lori.Beeld ANP

8. 2Doc: In één klap
Maandag,
NPO 2, 20.25 uur

Het is al 25 jaar geleden dat John een oude vrouw op de motorkap kreeg. Hij kon er weinig aan doen. Een busje dat onverwacht uitweek, de vrouw die door rood liep. Maar hij weet het nog als de dag van gisteren. Koen kon er wel wat aan doen. Hij wilde nog even iemand terugbellen en zat wat te klooien met de carkit, toen hij te laat in de gaten kreeg dat het verkeer opeens stilstond. Koen klapte boven op de auto voor hem. De peuter achter in die auto overleefde het niet. Een confronterende documentaire van Frans Bromet over iets wat iedereen kan overkomen. Een moment van onoplettendheid, gevolgen die een leven lang blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden