Louis, leer de kunst van het verliezen

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Wilma de Rek raadt Louis van Gaal het gedicht The art of losing van de Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop aan, zodat de voetbalcoach eindelijk leert dat je van verliezen sterker wordt.

Wilma de Rek
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Louis van Gaal kan niet tegen zijn verlies en dat is maar goed ook. Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als we in Brazilië hadden moeten spelen onder de relativerende leiding van een zenboeddhistische Aloysius: 'Tuurlijk mág je scoren Arjen, maar het hóeft niet. Niet verdrietig zijn als je naast schiet, daar word je juist een sterkere jongen van. Van het leven verliezen we uiteindelijk allemaal. Hou dat vast.' Dan waren we heus niet als derde geëindigd.

Van Gaal de Trainer mag zo gek zijn als een deur, als het maar doelpunten oplevert. En ook als het geen doelpunten oplevert want dan is het pas echt genieten geblazen. Met Van Gaal de Trainer heeft een land geen cabaretiers meer nodig.

Voor Van Gaal de Mens ligt het anders. En of hij vanavond nu wint, verliest of gelijkspeelt, het einde van zijn carrière is nabij. Straks zit hij in zijn villa in Portugal in een koddig soort Portugees voor zich uit te schelden en is er niemand die het hoort - hooguit Ronald Koeman als die een kopje suiker komt lenen. Dat zou pas echt een drama zijn. Van Gaal moet zich alsnog in de kunst van het verliezen gaan bekwamen. Want inderdaad, van verliezen word je een sterkere jongen en uiteindelijk gaan we allemaal dood.

Doe het voor Truus

De Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop (1911-1979) wist wat verliezen was. Haar vader overleed kort na haar geboorte, haar moeder leed aan depressies en belandde in een inrichting.

Bishop schreef het montere gedicht The art of losing (opgenomen in de bundel Poems), dat onder anderen door Bernlef in het Nederlands is vertaald: De kunst van het verliezen valt te leren;/ veel dingen lijken zo vol vuur om/ weg te raken dat hun verlies ons niet behoeft te deren./ Verlies iets iedere dag. Leer accepteren/ de verloren sleutelbos, het slecht bestede uur./ De kunst van het verliezen valt te leren.

Koop die bundel, Louis, en lees het hele gedicht. Doe het voor Truus, je kinderen en kleinkinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden