Lotto-Jumbo speelt met twee spitsen

Als Nico Verhoeven de samenstelling van zijn ploeg moest visualiseren, dan zou hij een sterrenstelsel tekenen. In zijn universum is de kopman de zon. De andere leden van de ploeg cirkelen als beschermengeltjes om hem heen. Het ene hemellichaam blijft dicht bij de zon, de ander mag zijn eigen gang gaan.

Team Lotto-Jumbo in Utrecht. Beeld ap
Team Lotto-Jumbo in Utrecht.Beeld ap

Toch wil Verhoeven wel meegaan in de gedachtesprong om van zijn Tourploeg een voetbalteam te maken. Daarin is de kopman de spits die geacht wordt de wedstrijd te beslissen. Hoe ziet Lotto-Jumbo, de enige Nederlandse ploeg, eruit in een voetbalopstelling? Het is een bijna onmogelijke opdracht, maar geeft wel een idee van de taakverdeling.

Eén ding hebben voetbal en wielrennen gemeen, aldus Verhoeven. 'Je moet op de juiste plaats staan om te scoren.' Bram Tankink is met zijn 36 jaar en ervaring de wegkapitein, zoals een aanvoerder op wielen heet.

Tom Leezer en hij zijn de spelbepalers. Wanneer valt er wat te halen? Wanneer moet er verdedigd worden? 'Als ploegleider heb je daar niet altijd zicht op. Daarvoor is ervaring in de buik van het peloton nodig.'

Machinekamer

Die twee staan dus op de as van het veld om de lijnen uit te stellen. Met Jos van Emden en de Duitser Paul Martens vormen ze de machinekamer. Martens en Van Emden debuteren in de Tour, maar zijn gelouterd in andere koersen. Dit viermansblok op het middenveld is dus van de afdeling ondersteuning.

Lotto-Jumbo speelt de komende weken met twee spitsen. Na al zijn tegenspoed keert Robert Gesink terug als centrale aanvalsleider. Verhoeven prijst hem als een baken van rust. Gesink wordt gesecondeerd door de jonge Wilco Kelderman, ook een debutant en in blakende vorm. Hij won met overmacht de nationale titel tijdrijden.

Toch wordt de tegenstand over een breed front aangevallen. Verhoeven zet Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk op de vleugels. Ze krijgen een vrije rol en zijn daarin ook op zichzelf aangewezen. De vier waterdragers dienen alleen de belangen van het spitsenduo.

Hecht collectief

Volgens Verhoeven voelt Ten Dam zich het best in die rol. Kruijswijk dankt zijn opstelling aan een voortreffelijke Giro. Na de eerste schermutselingen wordt de opstelling heroverwogen. De aanvaller die er het best voor staat, mag rekenen op de steun van zijn collega's.

Nico Verhoeven brengt een hecht collectief in het veld. De opdrachten zijn specifiek. Alleen de Belg Sep Vanmarcke mag zich aan de teamdiscipline onttrekken. Op zijn terrein, dat met de kasseien, mag Vanmarcke op jacht gaan naar individueel succes.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden