Loterij bezorgt Van Gogh 'een van de beste' Van Dongens

Het Van Gogh museum in Amsterdam heeft voor 1,3 miljoen dollar, ongeveer 2,6 miljoen gulden, een werk van de schilder Kees van Dongen (1877-1968) aangeschaft....

Van onze verslaggever

Kees van Dongen wordt beschouwd als een van de grondleggers van het Nederlandse modernisme. Samen met onder anderen Matisse, Derain en De Vlaminck behoorde hij in het Parijs van deze eeuw tot 'fauvisten'. Deze stroming wordt gekenmerkt door vereenvoudiging van detail en het gebruik van felle, ongemengde kleuren.

Van Dongen had een voorliefde voor portretten van welgestelde vrouwen, actrices, zangeressen en, zoals hij zelf zei, 'vrouwen uit het leven'. Het portret uit 1910 behoort volgens het Van Gogh Museum tot zijn beste werken. Het toont een zelfbewust kijkende vrouw tegen een rode achtergrond, haar rechterhandend uitdagend tegen haar heup. Het museum zegt het schilderij te hebben aangeschaft 'om Vincent van Gogh in een zo breed mogelijk perspectief te plaatsen'. Van Dongen vormt een van de schakels tussen Van Gogh en het modernisme. De schilder was goed op de hoogte van het werk van Van Gogh en verzamelde in 1907 een aantal van zijn werken voor een expositie in de Parijse kunsthandel Bernheim-Jeune.

De aankoop van het schilderij was mogelijk door de grote stijging van deelnemers aan de Grote Sponsor Loterij in het afgelopen jaar, van 125 duizend naar 900 duizend. Sinds de stichting in 1998 werd overgenomen door de Nationale Postcode Loterij, stelt ze jaarlijks een groot deel van de opbrengst beschikbaar voor kunstaankopen door het Mauritshuis, het Kröller-Müller Museum, het Rijksmuseum in Amsterdam en het Van Gogh Museum.

Deze musea bepalen in overleg met elkaar waaraan het geld wordt besteed. De Grote Sponsor Loterij doneerde twee weken geleden nog 8,3 miljoen gulden aan het Mauritshuis voor de aankoop van Portret van een oude man van Rembrandt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden