Loterij betaalt herstel deltanatuur Haringvliet

Een coalitie van zes natuurorganisaties gaat de komende jaren het getijdenlandschap in het Haringvliet herstellen. In de Zuid-Hollandse delta, op de grens van rivier en zee, willen de organisaties een groot natuurgebied ontwikkelen waarvan vooral vogels en trekvissen kunnen profiteren.

Impressie van de plannen voor het Haringvliet.Beeld Wendy van der Waal

Voor het project ontvingen initiatiefnemer het Wereld Natuur Fonds (WNF) en de vijf andere organisaties maandagavond 13,5 miljoen euro uit het zogeheten 'Droomfonds' van de Nationale Postcode Loterij.

Het plan voorziet in het herstel van schelpenbanken voor de kust, die als kraamkamers kunnen dienen voor veel vissoorten, die op hun beurt haaien, roggen en dolfijnen aantrekken. Ook wordt een kweekcentrum voor steuren opgezet. Deze iconische trekvissoort verdween halverwege de vorige eeuw uit de Nederlandse rivieren door vervuiling en overbevissing.

De natuurorganisaties spreken van een 'historische kans' de 'verloren natuur in het Haringvliet te herstellen'. Die kans ontstaat omdat Rijkswaterstaat in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier zet. Door dit zogeheten Kierbesluit kunnen trekvissen als zalm en steur de riviermonding weer vinden om tussen de Rijn en de zee te migreren. Vanwege de Deltawerken was dat zo goed als onmogelijk geworden.

Zoet rivierwater en zoute zee

Als de Haringvlietsluizen op een kier gaan, krijgt het Haringvliet de overgang van zoet rivierwater en de zoute zee terug. Brak water in het westelijke deel van het Haringvliet is essentieel voor veel trekvissoorten, die een overgangsgebied tussen zoet en zout water nodig hebben. De natuurorganisaties willen voor 2018 het 'oer-Hollandse' deltalandschap van slikken, schorren en rietvelden herstellen. Ook gaan ze aan de oevers van en op het Haringvliet meer natuurgebied ontwikkelen, met vogeleilanden en stroomgeulen.

Volgens WNF-directeur Johan van de Gronden vormt het grootschalige project 'het sluitstuk' in het natuurherstel in het Europese rivierstelsel. 'In de afgelopen decennia hebben we honderden miljoenen geïnvesteerd in het schoner maken van de rivieren, en in het aanleggen van vispassages en nevengeulen. Maar een goede toegang voor vissen ontbrak nog. De zalmen liggen als het ware te dringen voor de sluizen. Ook paling en veel andere vissoorten kunnen profiteren van het op een kier zetten van het Haringvliet. De potentie voor natuurherstel is hier enorm en wij gaan een handje helpen.'

Naast het WNF zijn Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Ark Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland betrokken. In het plan is een prominente plek ingeruimd voor recreatie. Vanuit Rotterdam zullen 'aqualiners' naar het gebied varen, elektrische veerdiensten brengen het publiek van en naar de natuur en de dorpen rond het Haringvliet, er komen 'struinroutes', uitkijkpunten en horeca. Vogelbescherming Nederland gaat een 'Spiekkoepel' bouwen, van waaruit natuurliefhebbers 'vogelkolonies bijna kunnen aanraken zonder de dieren te verstoren'. Volgens Han Weber, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland is de komst van 'spectaculaire natuur' in het Haringvliet een 'geweldige economische en maatschappelijke impuls' voor de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden