'Lot vredesproces ligt in handen van Blair'

Sinn Féin, de politieke tak van de IRA, zegt dat het lot van het Noord-Ierse vredesproces in handen ligt van de Britse premier Blair....

Van onze correspondent Peter de Waard

Met de moed der wanhoop zijn de Britse premier Blair en zijn Ierse collega Ahern maandag op een afgelegen locatie in Staffordshire begonnen aan een tweedaags overleg over de crisis in het vredesproces in Ulster.

Blair en Ahern hopen de impasse te doorbreken die is ontstaan nadat de Noord-Ierse premier David Trimble vorige week besloot op te stappen.

Trimble - de gematigde protestantse unionistenleider - wil niet verder regeren met de katholieke republikeinen van Sinn Fein zolang het Ierse Republikeinse Leger (IRA) weigert de wapens in te leveren. Als er geen oplossing wordt gevonden, rest de Britten niet anders dan het uitschrijven van nieuwe verkiezingen of het opschorten van het Noord-Ierse zelfbestuur. Beide opties kunnen desastreuze gevolgen hebben voor het vredesproces.

Blair en Ahern hebben in principe tot half augustus de tijd om te werken aan een oplossing, maar tijdens het overleg bleek al dat het deze week 'nu of nooit' zal zijn. Terwijl de ene premier op vakantie gaat, wacht de andere een reeks langdurig staatsbezoeken in Zuid-Amerika.

'Dit is het moment van de waarheid', benadrukte David Trimble, de voormalige Noord-Ierse premier. Trimble - ook zelf aanwezig bij de onderhandelingen - vindt dat de ontwapening van de IRA het enige onderwerp van gesprek bij deze lopende onderhandelingen zou moeten zijn.

'Alle afspraken van het Goede Vrijdag-vredesakkoord zijn geïmplementeerd. Iedereen heeft enorm zijn best gedaan. Alleen de republikeinen hebben van hun kant nog helemaal niets gedaan', aldus Trimble.

De republikeinen en de andere katholieke partijen vinden dat het overleg niet alleen over het inleveren van de wapens zou moeten gaan. Zij willen dat er ook knopen worden doorgehakt over de plannen voor een andere opzet van het politie-apparaat in Noord-Ierland en de verdere terugtrekking van Britse troepen.

Ahern en Blair probeerden gisteren optimistisch te blijven over de afloop. 'We kunnen eruit komen', zei Ahern bij het begin van het overleg. 'Als we dezelfde oprechte wil tonen als drieënhalf jaar geleden bij de totstandkoming van het Goede Vrijdag-akkoord dan zullen ook deze gesprekken succesvol zijn.'

Blair verklaarde dat er in het Noord-Ierse vredesproces al veel vooruitgang is geboekt. 'Er is zeer veel bereikt: er is nu een eigen Noord-Iers parlement, een regering en er zijn grensoverschrijdende bestuursorganisaties. Nu moeten we de overblijvende problemen zien op te lossen.'

Het overleg met alle betrokken partijen duurde gistermiddag twee uur, maar was volgens sommige betrokkenen niet veel meer dan een pr-sessie.

Daarna begonnen Blair en Ahern individuele gesprekken met de drie belangrijkste partijen: de protestantse UUP van Trimble, de gematigde katholieke SDLP van John Hume en de republikeinse Sinn Féin van Gerry Adams.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden