Lot vermisten in Jakarta onderzocht

De door president Soeharto benoemde Nationale Commissie voor de Mensenrechten heeft samen met een aantal culturele organisaties en milieugroepen een team gevormd dat naspeuringen gaat doen naar de talloze Indonesiërs die nog steeds worden vermist sinds de rellen in Jakarta van zaterdag 27 juli....

Van onze verslaggeefster

JAKARTA

Over het juiste aantal vermisten bestaat nog steeds onzekerheid. 'Uit ooggetuigenverklaringen en krantenberichten blijkt dat er tientallen, misschien zelfs honderden mensen naar ziekenhuizen zijn gebracht, of zelfs naar onbekende bestemmingen', aldus een verklaring die is ondertekend door een van de leden van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten en door Abdurrahman Wahid.

Het was Wahid, de leider van de grootste moslimorganisatie van Indonesië, die afgelopen donderdag verklaarde dat hij na zo zorgvuldig mogelijke verificatie van de opgaven van individuele burgers en actiegroepen tot de overtuiging was gekomen dat er bij de rellen minstens 116 doden zijn gevallen.

De Indonesische autoriteiten zijn niet meer afgeweken van het officiële dodental, dat sinds vorige week dinsdag op drie staat. De ziekenhuizen in Jakarta weigeren de media informatie te verstrekken over eventuele doden en gewonden die bij hen zijn binnengebracht.

De rellen van 27 juli braken uit bij het hoofdkwartier van de Democratische Partij Indonesië (PDI) in Jakarta. Dat werd al enige weken bezet gehouden door aanhangers van partijleidster Megawati Sukarnoputri (oudste dochter van wijlen president Sukarno), die op 22 juni met steun van de regering-Soeharto en de strijdkrachten werd 'afgezet' door dissidenten binnen de PDI.

De dissidente PDI-leider, Soerjadi, liet het bezette partijkantoor die zaterdagochtend in alle vroegte ontruimen door zijn aanhangers en de politie. Na de ontruiming braken er rellen uit waarbij een aantal overheidsgebouwen, een kantoor van de strijdkrachten en enkele Japanse auto-showrooms in vlammen opgingen.

De straten in de omgeving van het PDI-kantoor worden nog steeds bewaakt door grote groepen militairen, die er met hun zware bepakking op de rug en vuurwapen voor de borst angstaanjagend uitzien. Iedereen weet dat ze orders hebben om bij de minste ordeverstoring gericht te schieten. Taxichauffeurs proberen gevarengeld los te peuteren voor ritjes naar adressen in de buurt van het kantoor.

De afgezette Megawati Sukarnoputri moet zich vandaag voor verhoor melden op het hoofdbureau van politie. Daarvoor heeft de politie toestemming gevraagd (en naar eigen zeggen gekregen) van president Soeharto, want als parlementslid geniet Megawati onschendbaarheid.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden