Lot PSV ligt in handen CDA-fractie

De Eindhovense CDA-fractie wil nu zelf een second opinion laten uitvoeren om meer zekerheid te krijgen over het reddingsplan van PSV. De grootste oppositiepartij in Eindhoven hoopt op een positief extern oordeel, zodat ze op 28 juni kan instemmen met de miljoenensteun aan de voetbalclub.

PETER DE GRAAF

EINDHOVEN - 'We willen enkele verstandige, externe mensen naar het plan laten kijken', zei CDA-fractievoorzitter Maarten Houben donderdagmiddag na afloop van een fractieberaad. 'We hopen op een positieve second opinion.' De zes CDA-stemmen zijn cruciaal voor het doorgaan van het reddingsplan.

Eerder deze maand weigerde een meerderheid van de gemeenteraad tot woede van het CDA in te stemmen met een extern onderzoek. De fractie, die op zichzelf voorstander is van steun, kondigde vervolgens aan dat ze zonder second opinion niet kan instemmen met het plan. Daarmee kwam de redding van PSV aan een zijden draadje te hangen.

In het plan koopt de gemeente de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang voor 48,4 miljoen euro. De voetbalclub huurt de gronden vervolgens in erfpacht terug voor 2,4 miljoen euro per jaar. Omdat de rente op de lening die Eindhoven aangaat 2,1 miljoen euro per paar bedraagt, kost de transactie de gemeente volgens PvdA-wethouder Staf Depla niets.

Het CDA wil iets meer zekerheid over de financiële aanvaardbaarheid en risico's. Volgens Houben heeft de fractie formeel nog niet besloten om zelf een extern onderzoek te organiseren. Sommige fractieleden vinden nog steeds dat de gemeenteraad dat moet doen.

Volgens Houben kan een second opinion nog vóór de cruciale stemming in de gemeenteraad worden afgerond. Hij denkt aan twee of drie wijze mannen van het kaliber 'oud-minister' of 'oud-bankdirecteur'. 'We gaan ze niet vragen: reken nog een keer de taxatie van de gronden na. Want als vijf makelaars mijn huis taxeren, krijg ik vijf bedragen. Het enige wat we willen is dat enkele verstandige mensen er met een open blik naar kijken en zeggen: dat ziet er goed uit. Dan worden we bevestigd in onze mening.'

Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering taxeerde het CDA de kosten van een second opinion op 10.000 euro. Het CDA is de afgelopen weken overstelpt met aanbiedingen van ondernemers die dat wel willen betalen. Ook de oud-voorzitter van FC Eindhoven Huub Schalkwijk schreeuwde het deze week bijna van de daken: 'CDA, laat het rapport maken, en stuur de rekening maar naar ondergetekende, we hebben geen minuut te verliezen!'

Houben, consultant in de gezondheidszorg: 'Als ik alle bedragen die ons zijn aangeboden voor een second opinion, bij elkaar optel, dan hoefde ik niet meer te werken.'

PvdA en VVD stemden anderhalve week geleden tegen een second opinion omdat het volgens deze coalitiepartijen 'daarvoor nog te vroeg is'. Volgens PvdA'er Arnold Raaijmakers moeten college en PSV eerst nog allerlei technische vragen en vervolgvragen van de gemeenteraad beantwoorden. Raaijmakers: 'Blijven er daarna nog vragen over, dan zullen wij een second opinion steunen.'

De PvdA is met 9 zetels de grootste fractie in de gemeenteraad. Over de steun aan PSV zegt Raaijmakers: 'We zijn er nog niet uit.' In het CDA-kamp wordt beweerd dat drie à vier PvdA'ers principiële bezwaren zouden hebben tegen het reddingsplan. Zij zouden meer op de lijn zitten van PvdA-wethouder Mary Fiers, die in het college van B&W tegen het plan heeft gestemd.

Ook binnen de VVD (8 zetels) zouden een of twee twijfelaars zijn. Van D66 (6 zetels) wordt verwacht dat de fractie vóór is, net als D66-wethouder Mary-Ann Schreurs. GroenLinks (4 zetels) is tegen, net als zijn wethouder Lenie Scholten. SP (4 zetels) is ook fel tegen.

De tegenstanders vinden dat de gemeente het niet kan maken 48 miljoen euro ten behoeve van PSV te lenen, terwijl ze tegelijkertijd 56 miljoen moet bezuinigen. 'Allemaal de broekriem aanhalen, de boekhouding op orde krijgen, maar wel geld lenen om een noodlijdende voetbalclub te steunen? Dat kan écht niet!', aldus SP-fractievoorzitter Ans Heesterbeek.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden