Lot Prodi ligt in handen van Senaat en Kamer

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft Romano Prodi opgedragen de beide kamers van het Italiaanse parlement de vraag voor te leggen of zij nog vertrouwen hebben in voortzetting van de centrum-linkse coalitie die sedert verleden voorjaar het land regeert....

Napolitano verkoos zaterdag een mogelijk herstel van de regering-Prodi boven nieuwe verkiezingen of het aanstellen van een zakenkabinet. Verleden week woensdag viel het kabinet van Prodi toen in de Italiaanse senaat geen meerderheid te vinden bleek die het buitenlandse beleid van de regering wilde steunen.

De algemene verwachting is dat Prodi woensdag, wanneer hij eerst de senaat en vervolgens de kamer om vertrouwen in de levensvatbaarheid van zijn regering zal vragen, dat inderdaad ook zal krijgen. In de kamer beschikt zijn coalitie over een royale meerderheid, in de senaat is die afhankelijk van zeven niet-gekozen, maar voor het leven benoemde senatoren.

Maar doordat verscheidene linkse leiders de afgelopen dagen hebben aangewend om de dissidente senatoren van verleden week woensdag uit hun blok de les te lezen en er bovendien één senator uit de gelederen van de centrum-rechtse oppositie heeft toegezegd de regering te steunen, tekent zich een meerderheid van 162 tegen 157 stemmen af. Van twee senatoren is het stemgedrag onvoorspelbaar, maar ook als zij zich onthouden of zich bij de oppositie aansluiten, is Prodi verzekerd van een kleine meerderheid.

Hoe lang die meerderheid vervolgens zal standhouden, is een andere vraag. Senator Marco Follini, die tot verleden zomer een vooraanstaand man was in de kleine, christen-democratische UDC, beloofde zaterdag de regering van centrum-linkse partijen te zullen steunen.

Follini maakte tot juni binnen de UDC deel uit van het centrum-rechtse blok van oud-premier Silvio Berlusconi, maar splitste zich af en richtte de splinterpartij ‘L’Italia di Mezzo’ op, ‘Het Italië van het Midden’. Zijn verschuiving vanuit het midden naar links wordt door zijn oude partijgenoten als verraad gezien.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Massimo D’Alema, over wiens beleid inzake de Italiaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan het kabinet van Prodi verleden week struikelde, heeft zaterdag de extreem-linkse leden van de coalitie bestraffend toegesproken. Twee senatoren, één van de Herstichte Communisten en één voormalige communist die tegenwoordig voor een andere splinterpartij in de senaat zit, onthielden de regering hun vitale stemmen.

Ofschoon D’Alema zelf afkomstig is uit de Italiaanse communistische beweging, nam hij nadrukkelijk afstand van hun vrijbuitersgedrag. ‘Dit type links individualisme is niet in het landsbelang’, zei D’Alema. De Herstichte Communisten meldden meteen zich niet aangesproken te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden