Lot nerts wordt een bijbels dilemma

De toekomst van het roofdiertje ligt in handen van de ChristenUnie. Die partij zal de doorslag geven: wordt nertsenfokkerij in Nederland verboden of niet?

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Dieren zijn levende schepsels, doceert het christelijke Kamerlid Cramer. ‘We moeten zorgvuldig omgaan met Gods schepselen.’ Hij houdt zijn eveneens christelijke collega Van der Vlies (SGP) een zonde uit de Bijbel voor. Pronkzucht. ‘Nertsenbont, is dat dan geen overbodige luxe?’

Roofdier
Cramer heeft er zichtbaar moeite mee. Want vele onderzoeken tonen aan dat een nerts een roofdier is. Het diertje, zo beredeneert het Kamerlid, hoort te leven in ‘een groot en waterrijk gebied’. ‘Gevangen zijn in een kooitje is in strijd met het karakter van het dier.’ Hij voegt daaraan toe dat ‘het houden van nertsen voor alleen het velletje niet meer te rechtvaardigen is.’

Die opmerking wordt met grote opluchting ontvangen door Van Velzen (SP) en Waalkens (PvdA). Samen hebben de partijen een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de nertsenfokkerijen te verbieden in 2018. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 steunen dat initiatief volmondig. Maar dat is nét niet genoeg voor een Kamermeerderheid. Dus is de hoop gevestigd op de ChristenUnie, die de initiatiefnemers wel aan een nipte meerderheid kan helpen.

De opluchting van de dierenliefhebbers komt echter wat te snel. ‘Maar’, vervolgt Cramer, ‘we kunnen niet voorbij gaan aan de financiële compensatie.’ De parlementariër vreest dat nertsenfokkers in financiële problemen komen. Dat het fokverbod over tien jaar zou ingaan, is voor hem onvoldoende. Hij wil met het oog op andere prioriteiten, zoals zorg en onderwijs, geen geld voor een compensatieregeling uittrekken, zegt hij.

Hetzelfde schuitje
‘We zitten in hetzelfde schuitje’, zegt Graus (PVV). De zelfbenoemde ‘dierenambassadeur’ worstelt ook met de materie. Het fokken van de nerts voorziet volgens hem in ‘een elitaire levensbehoefte’: bont. Hij wil dus af van de pelsdierfokkerijen in Nederland. ‘Het raakt me in mijn hart als dierenvriend, maar ik mag me niet laten leiden door emoties.’ De PVV staat namelijk ook vóór de ondernemer, de nertsenfokker in dit geval. Maar geld kan hij ook niet vinden. ‘Ik kan dit wetsvoorstel zo niet accepteren.’

Een verbod lijkt ver weg. Weer ver weg, want in 2001 kwam oud-Landbouwminister Brinkhorst (D66) met een wetsvoorstel om de nertsenfokkerij te verbieden. Net als eerder met vossen en chinchilla’s gebeurde. Zijn opvolger Veerman (CDA) trok het voorstel in.

Wel moesten de fokkers sindsdien aan strengere welzijnseisen voldoen. Dat kostte – en kost – de fokkers veel geld, benadrukken diverse partijen die tegen een fokverbod zijn in de Kamer. Aan de andere kant zeggen de voorstanders dat een nerts, ondanks alle verbeteringen, niet in een kooitje hoort. Dat melden ook de onderzoeken.

Begin deze week overhandigde Henny Huisman samen met de Dierenbescherming 60 duizend handtekeningen tégen de nertsenfokkerij aan het parlement. Voor Koopmans (CDA), vóór de fokkers, reden uit te halen naar de tv-ster. ‘Hij heeft kalfslederen bekleding in zijn auto, en had een hondje bij zich waarvan het staartje is afgeknipt. Hypocriet.’ Hij valt over het woordje luxe. ‘Paardrijden is ook luxe, net als het houden van een vis in een kom. Gaan we dat ook verbieden?’ Ouwehand (Partij voor de Dieren en tegen de vissenkom) wil nu praten over de nerts. ‘Er is niets goeds aan bont.’ De SP: ‘De nertsenfokkerij moet de wereld uit, te beginnen in Nederland.’

Dat lijkt nog niet aan de orde. De PvdA en de SP moeten berekenen hoeveel financiële steun nodig is voor de fokkers. Dan wordt het nog een hele klus geld te vinden. Over twee weken vergadert de Kamer verder. Dan zullen Cramer en Graus definitief moeten beslissen over het verbod, voorlopig is het vanuit financieel oogpunt: nee.

Nertsen (ANP) Beeld ANP
Nertsen (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden