Lot Mubarak interesseert niemand

De boodschap luidt: Egypte is in oorlog met het terrorisme. Al het andere is onbelangrijk, dus ook wat er zal gebeuren met oud- dictator Hosni Mubarak.

CAÏRO - Het is maar een dooie boel bij de Tora-gevangenis, de dag dat een Egyptische rechter vrijlating van voormalig dictator Hosni Mubarak gelastte en het leger hem volgens de staats-tv huisarrest oplegde. Geen demonstraties voor, geen demonstraties tegen - slechts een rijtje journalisten en een kleine groep tuktukchauffeurs, de brandende zon op hun hoofden.


Zo nu en dan komt er een bezoeker langs wandelen, een beetje verbaasd over het dozijn witneuzen voor de deur. Sommigen vinden het hoog tijd dat Mubarak vrijkomt. Anderen niet. 'Ze hebben het op televisie vooral over de arrestatie van Badie en Hegazi', zegt de tiener Yasser Gamal, verwijzend naar de recentelijk opgepakte Morsi-aanhangers. 'Maar ik vind het prima als Mubarak vrijkomt hoor. Onder hem was er werk en veiligheid.'


Het feit dat Yasser net als veel andere jongeren 2,5 jaar geleden met gevaar voor eigen leven protesteerde tegen Mubarak, doet er niet zo veel toe. Geheugens zijn kort in Egypte. De mededeling dat Mubarak misschien donderdag al vrij komt, daalde neer op een doodmoe en chronisch afgeleid Caïro.


Het land verkeert in staat van oorlog met het terrorisme van de Moslimbroeders, een boodschap die er permanent wordt ingeramd op radio en televisie. Terrorisme, terrorisme, terrorisme. Avondklok, de noodtoestand die willekeurige arrestatie mogelijk maakt - leger en politie hebben het nodig om de interne vijand te bestrijden.


Het mediabombardement mist zijn effect niet. In Caïro lijken mensen soms regelrecht uit George Orwells 1984 weggelopen. Oude waarheid uitgewist, nieuwe waarheid er overheen gelegd. Ook Sharif Ahmad (65) vindt het niet erg als Mubarak vrijkomt. 'Hij heeft immers niemand vermoord tijdens de opstanden in 2011. Dat was Hamas.'


Het is de officiële lijn van het militaire regime dat Morsi anderhalve maand geleden afzette en het gevang ingooide voor terrorisme en banden met Hamas, de Palestijnse groep die afstamt van de Moslimbroederschap. De Moslimbroeders zijn terroristen, vazallen van Hamas en andere islamisten in de regio, die samenzweren met het Westen om Egypte te domineren. Of woorden van gelijke strekking. Dat is Egyptes probleem. Het nieuws dat Mubarak zich misschien de komende dagen al neervlijt in zijn riante villa in Sharm al-Sheikh hangt er een beetje bij.


Ook elders in de stad zijn de reacties tam. Misschien een tweede revolutie of zo. Of een derde. 'Wij zullen demonstreren, tuurlijk', zegt Yasser Hijazi, een radicaal-linkse activist, over de telefoon. Maar zijn stem klinkt moe, en het vuur van de afgelopen jaren lijkt eruit. 'Maar met die avondklok is dat lastig.'


Wie weet zinkt het straks nog in, als de staatszenders tijd vinden om de boodschap over te brengen. Mubarak wordt door velen gehaat. Maar het bevolkingsdeel dat zijn regime prima vond, heeft nu de overhand.


Van Mubarak ontbreekt nog ieder spoor. Aan het begin van de middag vindt er bij de Tora-gevangenis een spektakel plaats dat Caïro niet vaak ziet. In de achterdeur van een reusachtige Cadillac Escalade, grote zilverkleurige velgen schitterend in het licht, rolt een raam naar beneden en verschijnt een vrouw in modieus jasje op een brede achterbank. De koelte van de airco stroomt uit het raam.


'Ik kom een lid van het oude regime bezoeken', antwoordt ze desgevraagd, zonder een spoor van ongemak. 'Jullie komen voor Mubarak? Die komt vandaag niet. Althans nog niet. Hij moet natuurlijk wel vrijkomen.' Dan verdwijnt het gezicht met de grote zonnebril weer achter de donkere ramen. Terwijl de wagen naar de poorten van Tora zoeft, doen aanwezige militairen, politieagenten en Egyptische omstanders weer met gepast respect een stapje terug.


pagina 12

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden