'Lot hulpverlener in Poetins handen'

Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft de Russische president Poetin woensdag opgeroepen zich meer in te zetten voor de vrijlating van zijn Nederlandse medewerker Arjan Erkel....

'Wij zijn er de afgelopen maanden van overtuigd geraakt dat deze ontvoering een politieke achtergrond heeft. Voor ons is het heel duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt voor het oplossen van deze zaak: bij de Russische autoriteiten', zei Morten Rostrup, de internationale AzG-voorzitter, tijdens een persconferentie in Moskou.

Gisteren was het precies een half jaar geleden dat gewapende mannen de 32-jarige Erkel in Machatsjkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan, ontvoerden. Vader Dick Erkel riep de ontvoerders tijdens de persconferentie op zijn zoon te laten gaan. Hoewel de Russische en de Dagestaanse autoriteiten de verdwijning onderzoeken, hebben AzG en de familie de afgelopen zes maanden niets over Erkel vernomen. 'We weten niet waar hij is, of hij nog leeft, wat hij te eten krijgt, of hij ziek is. We hebben slechts vragen', zei Erkels vader.

De familie heeft zich tot nu toe op de achtergrond gehouden. Erkel: 'We hoopten dat rust rond de ontvoering zou helpen om Arjan snel weer vrij te laten.' Volgens Rostrup duidt het uitblijven van contact met de ontvoerders erop dat er een politieke kant aan deze zaak zit. 'Het is nu cruciaal dat de Russische en Dagestaanse autoriteiten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten de zaak niet meer als gewone misdaad behandelen, want hij verdient meer dan dat. De Russische autoriteiten hebben in het verleden bewezen dat ze dergelijke zaken kunnen oplossen.'

Rostrup wilde niet toelichten wat hij precies bedoelt met 'een politieke achtergrond'. De suggestie dat de Russische autoriteiten achter de ontvoering zouden zitten om Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties in de regio af te schrikken verwierp hij als 'pure speculatie'.

Arjan Erkel werkte als coördinator van Artsen zonder Grenzen in de noordelijke Kaukasus, een regio waar vaker internationale hulpverleners zijn ontvoerd. Veelal is het de ontvoerders om losgeld te doen. Rostrup: 'De situatie voor hulpverleners is daar heel moeilijk. De angst is alom aanwezig.' Hij liet weten dat AzG in geen geval van plan is losgeld te betalen voor de vrijlating van Erkel. 'Dan zouden we een gevaarlijk precedent scheppen.'

Artsen zonder Grenzen is gisteren een wereldwijde petitie-actie begonnen via internet, gericht aan president Poetin en zijn Dagestaanse collega Magomedow. De petitie roept hen op al het mogelijke te doen om Arjan ongedeerd vrij te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden