Lot Birmezen in Phuket onzeker

Twee Birmezen zijn er volgens de Thaise overheid omgekomen bij de tsunami. In werkelijkheid zijn het er zeker honderden. De overlevenden houden zich schuil uit angst voor uitzetting....

Onlangs deed de Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties nog maar eens een poging om de waarheid te achterhalen. Enkele IOM-functionarissen meldden zich bij de gouverneur van de zwaar getroffen provincie Phuket. Die zei dat bij de tsunami alleen buitenlandse werknemers waren getroffen die in de visserij werkten. 'Ik heb de IOM meegedeeld dat er maar twee Birmezen om het leven zijn gekomen', zei de gouverneur na afloop van het onderhoud.

Maar het werkelijke dodental moet waarschijnlijk in de honderden of misschien zelfs duizenden liggen. Volgens de Thaise Vereniging van Juristen zijn er in het door de tsunami getroffen zuiden van Thailand zestigduizend geregistreerde werknemers uit Birma werkzaam. Het aantal illegalen uit Birma in hetzelfde gebied wordt op minstens veertigduizend geschat. De Birmezen werken vooral in de visserij en visverwerkende industrie, in de bouw en in de hotels en restaurants - doorgaans voor een hongerloontje.

De meeste illegalen zijn na de tsunami op de vlucht geslagen - niet alleen voor het water, maar ook voor de Thaise politie. Die had al snel een klopjacht ingezet, na klachten van Thaise burgers dat de Birmezen geld en spullen hadden gestolen uit beschadigde hotels, huizen en bedrijven (verreweg de meeste plunderaars bleken overigens Thais te zijn). De eerste dagen na de ramp werden 1500 Birmezen over de grens gezet.

Uit angst hetzelfde lot te ondergaan, zijn talloze Birmezen ondergedoken. Niet alleen de illegalen hebben een veilig heenkomen gezocht in de heuvels, ook veel Birmezen die bij de ramp hun papieren zijn kwijtgeraakt, of van wie de werkgever om het leven is gekomen. Ze durven niet naar de tempels en mortuaria om op zoek te gaan naar vermiste familieleden en collega's. En ze durven zich niet te melden als er hulpgoederen worden uitgedeeld.

De Amerikaanse christenen van World Vision proberen de Birmezen te helpen met voedsel en medicijnen. De honderden Birmezen die naar huis willen omdat ze hun werk of hun familie hebben verloren, krijgen hun reiskosten betaald.

Maar dat is niet altijd naar de zin van de Thaise bevolking. Vorige week werden vier medewerkers van World Vision belaagd door inwoners van het vissersdorp Ban Thab Lamu aan de baai van Pang Nga, die zeiden dat ze nog geld tegoed hadden van de huiswaarts kerende Birmezen. Vooral het dorpshoofd was laaiend: hij zag de goedkoopste arbeiders van zijn visconservenfabriek vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden