Losse verhaallijnen bij NNT te los

Koos Terpstra is met ‘De Vrouw met de baard’ te gefragmenteerd te werk gegaan...

Groningen De jonge politicus laat aan de oudere zien wat waarheid is: hij ontdoet zich van zijn nette pak, ontkleedt zich en gaat poedelnaakt voor hem staan. ‘Dit is het, meer heb ik niet, hier moet je het mee doen. Dit naakte lichaam – dit is de waarheid.’ Dat lijkt hij ermee te willen zeggen. Daarna kleedt hij zich weer aan en wordt opnieuw de vlotte politicus met de mooie praatjes.

Het is de indrukwekkendste scène in De vrouw met de baard, de nieuwe voorstelling van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel. De oudere politicus is een soort afsplitsing van Pim Fortuyn, de jonge lijkt in de verte op Wouter Bos. Die Fortuyn is ook hier een dandy die in zijden kamerjas journalisten ontvangt. Door een van hen wordt hij op brute wijze in elkaar geslagen. Als hij daarna beschuldigd wordt van seksuele intimidatie, begint een zoektocht naar leugen en waarheid.

Deze politieke lijn die langs de Nederlandse actualiteit scheert, inclusief het mediacircus, wordt door een aantal andere lijnen doorkruist. Aldus ontstaat een vorm van mozaïek theater, waarin losse verhaallijnen met elkaar verknoopt worden. Maar die losheid is hier wat al te los – wat deze thema’s en mensen met elkaar te maken hebben, het blijft gissen.

De vrouw met de baard vormt zelf een andere belangrijke verhaallijn. Om haar heen cirkelen meerdere kermisklanten, onder wie de man met de snor. Deze mensen staan voor de melodramatische maar oprechte romantiek. Wat hen met de politici bindt, is wellicht de zoektocht naar het verleden waarin oude geliefden ineens weer op de stoep staan en de vraag rijst: in hoeverre heb ik mijn eigen gevoelens verloochend?

Terpstra wil in De vrouw met de baard veel zeggen over waarheid spreken of liegen, over eerlijkheid versus opzichtige clownerie. Maar hij is daarin te gefragmenteerd te werk gegaan.

Het slotbeeld waarin de politicus met angst in zijn ogen in een lichtspot zit, net nadat we All I Want Is You van U2 hebben gehoord, is erg raak. Maar waarom de vrouw een baard heeft? Geen idee.

Hein Janssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden