Losse bovenlip

Onder leiding van de Italiaan Serpellini ontsnapten acht renners in de Ronde van Vlaanderen, en Mart Smeets, goed in vorm bij wielerklassiekers, doopte de groep onmiddellijk als 'het Serpellini octet'....

Paul Brill

Het Serpellini octet. Prachtige titel van een boek. Ik zag de recensies al voor me.

'Het grauwe leven op de kasseien gloedvol beschreven' - Het Parool. 'De zinnen flonkeren als edelstenen en verleiden de lezer' - De Gelderlander. 'Door de gelaagde structuur en de inventiviteit is Het Serpellini octet een roman met een uitzonderlijke zeggingskracht' - NRC Handelsblad.

De vergelijking met de literatuur drong zich op omdat ik de avond tevoren naar The Big Read, het grote boekenprogramma van de BBC, had gekeken. Of liever gezegd: naar de eerste aflevering, want The Big Read is net zo'n omvangrijk en ambitieus project als eerder de verkiezing van de belangrijkste Brit aller tijden. De kijkers stemmen de komende twee weken voor hun favoriete boek. De enige beperking is dat het een fictie-werk moet zijn. Op basis van de stemming wordt een tophonderd samengesteld, die via een nieuwe stemronde wordt teruggebracht tot een toptien. Aan het eind van het jaar zal bekend worden welk boek de Britten het meest aanspreekt.

Prima idee, dat zaterdagavond een smakelijk programma van bijna anderhalf uur opleverde. De BBC had voor deze eerste rondgang door het rijk der fictie afgezien van een statische studio-presentatie, maar gekozen voor een magazine-opzet, waarbij persoonlijke getuigenissen van bekende lezers (althans bekend aan gene zijde van het Kanaal), fragmenten van op boeken gebaseerde films en trivia-quizjes in een prettig hoog tempo door elkaar waren gemengd.

De makers hadden uiteraard het voordeel dat veel meesterwerken en bestsellers uit de Angelsaksische literatuur zijn verfilmd. Aan begeleidende beelden was dus geen gebrek. Een soortgelijke exercitie in Nederland, waarbij je zou mogen hopen dat ook de hoogtepunten uit de vaderlandse literatuur ruimschoots aan bod komen, zou het op dat punt veel moeilijker hebben.

Maar de BBC-uitzending ontleende haar charme vooral aan de soms verrassend losse bovenlip waarmee bekende Britten van diverse pluimage spraken over het boek dat hun het dierbaarst is. Van de Conservatieve politicus Michael Portillo (Emma van Jane Austen) tot ex-autocoureur Jackie Stewart (de oorlogsroman HMS Ulysses van Alistair MacLean). Met als ontwapenend hoogtepunt model Sophie Dahl, inderdaad de kleindochter van, die met glinsterende ogen vertelde dat ze niet kan wachten om De grote vriendelijke reus (waarin de Sophie naar haar is genoemd) voor te lezen aan haar eigen kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden