Losers in de sneeuw

'Het is verdomme de Amerikaanse droom in een sporttas en jij wilt ervoor weglopen.' De broers Jacob (Billy Bob Thornton) en Hank (Bill Paxton) hebben zojuist samen met vriend Lou (Brent Briscoe) 4 miljoen dollar gevonden. Die lagen in een neergestort vliegtuigje diep in het bos. Niemand heeft ooit gehoord dat vliegtuig of piloot vermist werd. Ze liggen er al tijden, helemaal ingesneeuwd - het lijk van de piloot is al aangevreten door de kraaien. Hanks reactie: naar de politie ermee. Maar zijn simpele broer en diens even simpele vriend weten hem te overtuigen van de unieke kans die op deze Oudjaarsdag voor het grijpen ligt. Als ze het geld nou gewoon bewaren tot het lente wordt. Dan smelt de sneeuw, wordt het vliegtuig gevonden en als er dan niemand naar het geld kraait, verdelen ze de poet en smeren 'm. Simpel plan. Maar ook voor de uitvoering van een simpel plan moet je een zekere intelligentie bezitten. En een geheim kunnen bewaren.

Regisseur Sam Raimi stond in 1998 vooral bekend als horrorregisseur (The Evil Dead) toen hij het inventieve verhaal van Scott Smith dienstbaar verfilmde, op een manier die doet denken aan het werk van de Coen-broers, die niet veel eerder het vergelijkbare en briljante Fargo maakten, ook een mooi verhaal over losers in de sneeuw. Net als bij hen, bij Raimi geen toeters en bellen; die zouden later komen, met de Spider-Mans. Hier liet hij nog alle eer aan schrijver en acteurs, met voorop Billy Bob Thornton als simpele ziel Jacob.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998)

BBC 1, 00.50-02.45 uur.

Les grandes personnes (Anne Novion, 2008) Debuut van de jonge Française Anna Novion over een gescheiden bibliothecaris en minzame dromer (Jean-Pierre Darroussin) die met zijn verlegen 17-jarige dochter (Anaïs Demoustier) op vakantie gaat naar het Zweedse eilandje Styrsö, om daar te merken dat het vakantiehuis dubbel geboekt is. Licht melancholisch miniatuurtje ontpopt zich tot een zachtaardige, charmante mix van een adolescentenkroniek en een teder-komisch portret van een vader-dochterrelatie.

TV 5, 18.35-19.55 uur (Nederlands ondertiteld).

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001) Proloog van een visueel overdonderend en aangrijpend avontuur. Hobbit Frodo (Elijah Wood) begint aan zijn expeditie om een kwaadaardige, magische ring te vernietigen. Tolkiens fantasiewereld werd bij Jackson een realistische setting voor een verhaal van zowel mythische als menselijke proporties.

RTL 7, 20.30-00.10 uur.

Lethal Weapon 2

(Richard Donner, 1989) De vier Lethal weaponfilms die in tien jaar werden gemaakt door dezelfde regisseur (tv-veteraan Richard Donner) en scenarioschrijver, zijn weinig verrassende formulefilms, maar staan nog als een huis. Dat is vooral te danken aan de gelukkige combinatie van de twee politiemannen om wie de serie draait: de blanke, onconventionele, kinderloze weduwnaar Mel Gibson en de zwarte, liefhebbende echtgenoot en vader Danny Glover. Zij kunnen niet alleen overweg met de komische intermezzo's, maar ook met de melodramatische momenten - zo beleeft Gibson in deze tweede aflevering een romance met Patsy Kensit, nadat hij in deel 1 op het punt heeft gestaan zelfmoord te plegen toen zijn geliefde overleed.

Veronica, 20.30-22.50 uur.

De productie van A Simple Plan, die toch al langzaam op gang was gekomen (begonnen in 1994 met Ben Stiller als beoogd regisseur en Nicolas Cage als hoofrolspeler), kreeg opvallende tegenslag te verwerken toen de filmploeg hartje winter neerstreek in de noordelijke staat Minnesota - de regio waar de gebroeders Coen twee jaar eerder Fargo hadden opgenomen. Er lag geen sneeuw, bijna een unicum in die regionen. De film werd uiteindelijk grotendeels opgenomen in het westelijker gelegen Wisconsin.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden