Lorenzo Benedetti gaat kunstcentrum de Appel leiden

Lorenzo Benedetti wordt per 1 juni de nieuwe directeur van de Appel arts center in Amsterdam. Hij volgt Ann Demeester op die onlangs begon als directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem.

RUTGER PONTZEN

AMSTERDAM - Benedetti (41), nu nog directeur van De Vleeshal in Middelburg, was vorig jaar de samensteller van de Nederlandse inzending voor de Biënnale van Venetië, waar hij een solotentoonstelling organiseerde van Mark Manders. Voordien werkte hij onder andere als hoofdcurator bij museum MARTa in Herford (Duitsland) en was gastcurator bij La Kunsthalle in Mulhouse (Frankrijk).

Benedetti is geen onbekende voor de Appel. Na zijn studie kunstgeschiedenis in Rome, waar hij werd geboren, liep hij stage bij het Amsterdamse kunstinstituut, waar hij ook de curatorenopleiding volgde.

De nieuwe directeur geeft te kennen met name de internationale status van de Appel verder uit te willen bouwen. 'Het karakter van de Appel is uniek in de geglobaliseerde kunstwereld. En de curatorenopleiding trekt tegenwoordig deelnemers uit de hele wereld. Amsterdam zal meer en meer een centrale rol spelen in de globale kunst. Ook omdat Nederland een unieke plek inneemt, dankzij het experimentele karakter van de kunst, die groter is dan in het buitenland.'

Eind september vorig jaar werd bekend dat Ann Demeester bij de Appel zou vertrekken. Op de vacature meldden zich 93 sollicitanten. Het bestuur van de Appel riep voor de benoeming de hulp in van externe experts: kunstenares Wendelien van Oldenburg en Bartomeu Marí, de vroegere directeur van zusterinstelling Witte de With in Rotterdam en nu van het Museum van Hedendaagse Kunst in Barcelona.

Alexandra van Huffelen, bestuursvoorzitter van de Appel: 'We wilden extra kennis om ons uitgebreider te oriënteren op het internationale kunstveld en om beter te weten hoe de Appel met kunstenaars kan samenwerken. Naast een instituut voor breed publiek is de Appel ook voor en van kunstenaars.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden