Lords moeten inbinden: wetten blijven op kalfshuid geschreven

Van oudsher is het Britse Hogerhuis de bewaker van eeuwenoude tradities, maar onlangs hebben de Lords and Ladies een voorstel gedaan dat is omschreven als een ongeëvenaarde vorm van cultureel vandalisme: om 80 duizend pond te bezuinigen wilde men wetten voortaan vastleggen op archiefpapier in plaats van op het duurzame vellum, vervaardigd van kalfshuid. Een interventie van premier David Cameron was nodig om dit onzalige plan in de prullenbak te doen belanden.

Patrick van IJzendoorn
Rollen vellum in het archief van het Britse parlement. Beeld Flickr
Rollen vellum in het archief van het Britse parlement.Beeld Flickr

Alle belangrijke documenten uit de Britse geschiedenis zijn vastgelegd op het gladde, soepele en witte perkament, van de Magna Carta tot de Act of Union tussen Engeland en Schotland. Ook het oudste gebonden boek in Europa, een 1.300 jaar oude kopie van het Johannesevangelie, bestaat uit dit natuurlijke materiaal. Nog steeds drukt het Britse parlement zijn wetten op vellum, waarna ze opgerold en wel worden bewaard in de brandveilige Act Room, die zich bevindt in de Victoria Tower. Engeland telt nog één maker van het materiaal, dat reeds door de Grieken werd gebruikt.

Vanaf april moest alles anders worden, zo had een Hogerhuis-commissie bepaald. Archiefpapier zou goed genoeg zijn. Dat het maar 200 jaar meegaat, was geen bewaar want alles zou 'digitaal' worden opgeslagen. Een schokgolf van verontwaardiging volgde. 'Vellum is onze geschiedenis', schreef een krant in een hoofdredactioneel commentaar. De Conservatieve volksvertegenwoordiger James Gray noemde de beslissing 'een forse stap achterwaarts'. Anderen wezen erop dat men beter kan bezuinigen op de torenhoge onkosten die de extravagante Kamervoorzitter John Bercow jaarlijks declareert.

Tradities

Uiteindelijk greep de hoofdboekhouder van het parlement in. Hij beloofde het geld elders vandaan te halen omdat 'tradities een belangrijk onderdeel zijn van het parlementaire erfgoed en ze waar mogelijk moeten worden gekoesterd'. Met enige regelmaat wordt er aan oude gebruiken gemorreld. Eind jaren negentig besloot de Lord Chancellor, indertijd naast voorzitter van het Hogerhuis ook hoofd van de gerechtelijke macht en lid van het kabinet, niet langer achteruit terug te lopen nadat hij de koningin de troonrede had overhandigd.

De troonrede zelf is uiteraard gemaakt van vellum, en ook daar zal voorlopig geen verandering in komen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden