Lord of the Vliegen

Ze noemen ze hier in Schotland midgets. Althans, zo heb ik het verstaan. Het zijn onwijs opgewonden minivliegjes met verhoudingsgewijs enorme vleugels op een klein, ielig lijfje en ze hebben een absurd grote bijtkracht....

Alle milde vormen van regen en droogte vinden ze wel lekker. Als het maar een laf temperatuurtje is, van een graad of 15.

Ze zijn in het begin wel een beetje langzaam. Dan sta je daar en je denkt: ik heb een mooie plaats voor mijn tent, helemaal uit het zicht van boerderijen en wegen en mijn kinderen zijn in topvorm daar tot hun knieën in het moeras en ik ga ’s even lekker de tent opzetten en dan zo snel mogelijk een biertje opentrekken en een barbecue aansteken en een heel schaap roosteren en dan een groot vuur d’r op en dan marshmellows maken en de fles whisky te grazen nemen die ik gisteren vergeten ben leeg te drinken.

En aan het eind van die hele alinea komen ze met een grote zwerm, van een soldaat of 100, op je af stormen. En ze laten je niet meer los, trekken je helemaal aan stukken. Je hebt de neiging om er een paar met je handen plat te klappen en scheer je weg! te roepen, omdat ze zo onbetekenend klein zijn, maar er zijn er gewoon teveel. Ze maken je gek.

Te laat om verder te trekken. Altijd hoopvol (het is een ziekte) dat ze wel vertrekken. Daarna hopen dat het gaat waaien. En nog later hopen dat de hoosbuien uit Engeland over komen waaien naar Schotland. Tent opzetten. Snel biertje opengemaakt en in twee slokken soldaat gemaakt.

Toen moest ik naar de wc.

En terwijl ik daar gehurkt hing en een beetje wapperend de vliegen van mijn genitaliën probeerde af te waaien, wat niet lukte, moest ik even denken aan die goeie ouwe Alfred uit Hermans’ Nooit Meer Slapen, die in Lapland tijdens het poepen ook helemaal lek gestoken werd. Toegegeven, die muggen daar in Lapland zijn nog een stuk groter, enger en gewelddadiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden