Lopend Vuur

Het nieuws: Coolcat en andere kledingketens staan op een zwarte lijst van minister Ploumen. Wat opvalt: De term zwarte lijst is niet door de minister gebruikt

25 november 2013

Algemeen Dagblad

Op de 'zwarte lijst'

Na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh in april 2013 wil minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) dat Nederlandse kledingconcerns een akkoord tekenen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Het AD interviewt de minister en schrijft op de voorpagina een nieuwsaankondiging onder de kop: 'Modewinkels op zwarte lijst'. Ploumen noemt in het interview drie bedrijven, Coolcat, Wibra en Prénatal, die volgens haar weigeren te tekenen. De term zwarte lijst gebruikt ze niet. Ploumen zegt wel: 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klant, of ze tekenen. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn.' Het AD schrijft ook: 'Topman Roland Kahn van Coolcat is razend dat Ploumen zijn bedrijf op haar zwarte lijst heeft geplaatst.' Kahn noemt dit nu 'een gemene truc', omdat hij naar eigen zeggen door de journalist werd geconfronteerd met de zwarte lijst. 'Natuurlijk ben ik razend als iemand me vertelt dat ik op een zwarte lijst sta, maar die bleek er helemaal niet te zijn.' Een woordvoerder van Ploumen laat weten dat zij de term zwarte lijst niet heeft gebruikt. 'Er is geen zwarte lijst.'

Hoe kwam de 'zwarte lijst' dan in de wereld? 'De zaak is onder rechter, dus voel ik mij niet vrij om op je vragen in te gaan', laat AD-verslaggever Axel Veldhuijzen weten.

Bereik AD: bijna 1,5 miljoen lezers

25 & 26 november 2013

BNR, Pauw & Witteman, NRC

'Een zeemeeuw die op je hoofd schijt'

Die avond zit Kahn bij Pauw & Witteman. Hij verwijt de minister dat ze zich gedraagt als een actievoerder. Kahn voelt zich onder 'oneigenlijke druk' gezet om te tekenen, maar zegt dat wel te willen doen als de onduidelijkheden uit het akkoord zijn. Tegen BNR Nieuwsradio heeft hij dan al gezegd dat de minister zich gedraagt 'als een zeemeeuw die op je hoofd schijt en wegvliegt'. NRC Handelsblad schrijft de volgende dag ook dat Kahn 'woedend is over de zwarte lijst'.

Bereik BNR: 508.000 luisteraars per week Bereik Pauw & Witteman: 977.000 kijkers Bereik NRC: 495.000 lezers

22 januari

AD, nu.nl

Aangeduid als de zwarte lijst

In januari gebruikt het AD de term 'zwarte lijst' weer. Coolcat heeft inmiddels, op 18 december, het akkoord getekend. In een interview met nu.nl zegt Ploumen dat ze 'verheugd is dat de bedrijven Prénatal en Coolcat hun handtekening hebben gezet'. Het AD schrijft naar aanleiding daarvan een bericht, met de volgende zin: 'Volgens de PvdA-minister stonden Coolcat, Prénatal en ook de Wibra, in deze krant aangeduid als de zwarte lijst, aan de verkeerde kant van de lijn in Bangladesh.' De krant laat dus in het midden wie de term gebruikte.

Bereik nu.nl: 2,7 miljoen unieke bezoekers per week

24 januari

rijksoverheid.nl

'Inspanningen Coolcat belangrijk'

Vanuit Davos belt de minister met Kahn. Ze hebben een 'verhelderend gesprek' gehad, schrijft de minister in een persbericht dat vrijdagavond na 19.00 uur op de website van het ministerie wordt geplaatst. Daarin staat dat er helemaal geen sprake is van een zwarte lijst met daarop Coolcat, zoals in 'eerdere berichtgeving in de media wel is gesuggereerd'. 'Ik betreur de verkeerde suggesties die zijn gewekt, het is goed van de heer Kahn te horen dat Coolcat verantwoorde inkoop serieus neemt', aldus Ploumen. Wie de verkeerde suggesties heeft gewekt, zij of het AD, laat ze in het midden. Het persbericht wordt pas maandag ontdekt door Telegraaf-journalist Bart Mos. 'Vreemd genoeg stuurde Ploumen dit persbericht niet uit, maar werd het stilletjes op BuZa.nl geplaatst', twittert hij.

Bereik @BartMos: 3.491 volgers

28 januari

De Telegraaf, @bartmos

Leest als een folder

Dinsdagochtend schrijven Mos en zijn collega Jan Willem Navis een artikel met de kop: 'Boude beschuldiging breekt Ploumen op'. 'Dit weekend verscheen als bij donderslag ineens een persbericht op de site van Ploumens ministerie, dat leest als een reclamefolder voor maatschappelijk verantwoord ondernemen door het bedrijf.' Volgens De Telegraaf 'sleepte Coolcat-oprichter Kahn Ploumen voor de rechter vanwege haar aantijgingen'. De rectificatie die Coolcat eist, zou 'op veel punten letterlijk overeenkomen met het persbericht dat het ministerie opstelde'. Volgens De Telegraaf bevestigt Coolcat-advocaat Jerry Hoff dat de tekst van het persbericht 'in goed overleg' met de minister tot stand is gekomen. 'Mevrouw Ploumen had heel begrijpelijk geen zin in een rechtszaak', zegt Hoff in de krant. Kahn wil niets zeggen over de dagvaarding. 'Ik heb met de minister afgesproken dat we aardig voor elkaar zouden zijn.' Het ministerie liet de vraag of met het persbericht de dagvaarding van tafel was, tot gisteren onbeantwoord.

Diezelfde dag treffen Coolcat en het AD elkaar in de rechtszaal. Daar wordt door de advocaat van het AD een sms geciteerd die Ploumen op de dag van publicatie van het interview in november aan AD-journalist Axel Veldhuijzen zou hebben gestuurd. Daaruit blijkt dat zij dan nog zeer te spreken is over het resultaat. 'Groet uit Berlijn! We maken mooi nieuws vandaag Axel!', schrijft ze onder meer. Maar waarover was de minister precies enthousiast? Ook over het bericht met de term zwarte lijst? Het ministerie laat vragen daarover onbeantwoord.

Telegraaf-journalist Mos krijgt de tekst van het bericht gemaild en zet een foto ervan op Twitter. De volgende dag staat de tekst ook in De Telegraaf.

Bereik De Telegraaf: 1,8 miljoen lezers

31 januari

NRC Handelsblad

'Kahn heeft ook zijn kant toegelicht'

De publicaties hebben inmiddels tot Kamervragen geleid. 'Is het persbericht deel van een schikking bedoeld om een rechtszaak te voorkomen?', willen D66-Kamerleden Sjoerdsma en Verhoeven weten. De minister moet binnen drie weken antwoorden. In een interview in NRC wordt Ploumen er ook naar gevraagd, maar de antwoorden geven geen opheldering. Coolcat komt wel heel positief naar voren in het persbericht, stelt NRC. 'Roland Kahn heeft ook zijn kant kunnen toelichten', antwoordt Ploumen. En, vraagt NRC, is het niet raar dat een minister onder druk van een kort geding zo'n persbericht verstuurt? In haar antwoord bevestigt Ploumen niet dat er een verband is, maar ze ontkent het ook niet. 'Er was al contact tussen Buitenlandse Zaken en Coolcat voordat het geding speelde.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden