Lopend Vuur

Het nieuws: een school probeert de uitzending te verhinderen van geheime camerabeelden in een RTL-programma over pesten. Wat opvalt: bij de publieke omroep zijn vooral critici van het programma te zien, bij RTL vooral verdedigers.

HARO KRAAK

vrijdag 4 april, 22.00 uur

NIEUWSUUR

NIET BIJ NIEUWSUUR

Het Einstein Lyceum in Hoogvliet sommeert het RTL-programma Project P opnames, die zonder toestemming zijn gemaakt, niet uit te zenden. Het programma stelt pesten aan de kaak door scholieren te confronteren met verborgen camerabeelden die de gepeste kinderen hebben gemaakt.

In Nieuwsuur zegt pestdeskundige Bob van der Meer dat hij is benaderd door Project P, maar vanwege ethische bezwaren niet mee wilde werken. Ook mediarechtadvocaat Cor Hellingman is sceptisch. Rector Geert Millekamp zit live in de uitzending.

Nieuwsuur-redacteur Christel Voorn is die vrijdag gebeld door een voorlichter van het Einstein Lyceum. 'Om de zaak publiekelijk aan de kaak te stellen, wendde de school zich tot ons en het ANP', zegt Voorn.

Voorn vraagt RTL en producent Sky High om commentaar, maar dat laat erg lang op zich wachten en niemand wil naar de studio komen. RTL belt om 20.00 uur met een verklaring. Tien minuten voor de uitzending komt er ook een schriftelijke reactie binnen van Sky High, die presentatrice Mariëlle Tweebeeke voorleest.

BEREIK NIEUWSUUR: 785.000 KIJKERS

vrijdag 4 april, 22.30 uur

RTL LATE NIGHT

WEL IN BEELD BIJ RTL

Marc Dik, producent van Sky High, reageert later die avond bij Humberto Tan wel op de kritiek. Tan vraagt of Project P geen 'averechts effect' heeft, maar dat ontkent Dik. Volgens Susanne van der Klugt, woordvoerder van RTL Late Night, is Dik naar voren geschoven door RTL 5 omdat de producent 'als geen ander weet' hoe Project P werkt.

Tan zegt in de uitzending dat de rector, de voorlichters en de advocaat van de school niet in de uitzending wilden reageren. Volgens de woordvoerder van Millekamp wilde de rector zijn verhaal maar in één programma doen. De rest van de week probeert RTL Late Night hem meermaals in de uitzending te krijgen, maar hij bleef weigeren, zegt Van der Klugt. 'Vanwege het kort geding wilde hij geen publiciteit meer.'

BEREIK RTL LATE NIGHT: 859.000 KIJKERS

woensdag 9 april

NOS JOURNAAL, RTL NIEUWS, RTL BOULEVARD

'IN BEGINSEL TERUGHOUDEND'

Het NOS Journaal van 20.00 uur opent met het nieuws dat Het Einstein Lyceum een kort geding heeft aangespannen tegen RTL. Het wijdt hier de eerste zes minuten van de uitzending aan. Bij RTL Nieuws wordt die avond de kwestie slechts twintig seconden behandeld. Voorafgaand daaraan wordt Project P wel uitgebreid besproken in RTL Boulevard. De sceptische mediarechtadvocaat Cor Hellingman komt ook hier aan het woord. Misdaadjournalist John van den Heuvel noemt diens conclusies voorbarig. Van den Heuvel maakt zelf ook programma's met Sky High en zegt dat het een integere producent is. Albert Verlinde zegt dat de 'serieuze pers' erg gretig is om RTL-programma's aan te pakken. 'Er wordt met twee maten gemeten.'

Volgens Marcel Gelauff, hoofdredacteur van het NOS Journaal, zou het nieuws even groot zijn gebracht als het een programma van de publieke omroep was geweest. 'Het is een relevant onderwerp. Pesten is een groot maatschappelijk probleem, veel scholieren en ouders zijn ermee bezig. Het gaat ons niet zozeer om het tv-programma, maar om het debat: hoe ga je om met pesten?'

'In beginsel zijn wij altijd terughoudend wat betreft nieuws over het eigen bedrijf', zegt Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws. 'Zowel bij positief als negatief nieuws, omdat we het ongepast vinden om onszelf op de borst te kloppen of af te branden. Tenzij de landelijke discussie dusdanig groot wordt dat we er niet omheen kunnen.' Volgens Klein en Van der Klugt bemoeit RTL zich niet met de inhoudelijke keuzes van de journalistieke programma's op de zenders. Klein: 'Wij kiezen zelf voor kort en zakelijk, RTL kan ons niets opleggen.'

BEREIK JOURNAAL: RUIM 2 MILJOEN KIJKERS

BEREIK RTL NIEUWS: RUIM 1 MILJOEN KIJKERS

BEREIK RTL BOULEVARD: 889.000 KIJKERS

woensdag 9 april, 22.00 uur

NIEUWSUUR

VERGEEFSE POGINGEN

Ook in Nieuwsuur aandacht voor het kort geding. Advocaat Hellingman en kinderombudsman Marc Dullaert laten zich zeer kritisch uit over Project P. Ondanks herhaalde pogingen wil niemand van RTL of Sky High aanschuiven bij Nieuwsuur, zegt Voorn.

BEREIK NIEUWSUUR: 333.000 KIJKERS

woensdag 9 april, 22.30 uur

RTL LATE NIGHT

TOEVAL

Tv-stylist Fred van Leer, presentatrice Patty Brard en modeondernemer Olcay Gulsen, die vroeger allen werden gepest, scharen zich aan tafel bij Humberto Tan achter Project P. Volgens Gulsen zijn de boze scholen hypocriet. Alleen documentairemaker Jessica Villerius, die eerder het pestprogramma Over de streep maakte, is sceptisch.

Dat de meerderheid positief was, is toeval, zegt Van der Klugt. 'Alle gasten zaten er om een andere reden. Omdat we van eerdere interviews wisten dat ze gepest waren, vonden we het een goed idee om nog een keer Project P aan te snijden. Er zijn wel voorgesprekken gevoerd met de gasten, maar niet over Project P. Voor hetzelfde geld keerden ze zich allemaal tegen het programma.'

BEREIK RTL LATE NIGHT: 893.000 KIJKERS

donderdag 10 april, 22.30 uur

RTL LATE NIGHT

ONMOGELIJK OM RTL AAN TAFEL TE KRIJGEN

Wederom wordt er bij RTL Late Night gesproken over Project P. Wim Drenth van het Noordik College in Vriezenveen en Roos Hermans van het Hoofdvaart College in Hoofddorp zeggen dat het programma een goed effect heeft gehad op hun school, maar trekken wel de handelwijze in twijfel. Hermans: 'Je stelt leerlingen bloot aan de media en ik denk dat niemand van ons weet wat dit op de lange termijn voor gevolgen zal hebben.' Vriezenveen noemt Project P 'echt een verkeerde formule'. Presentator Johnny de Mol, het gepeste kind Jordy en zijn vader zijn wel positief over het programma.

Pauw & Witteman, de concurrent van RTL Late Night, heeft de hele week geen aandacht besteed aan Project P. 'We konden niet de juiste gasten krijgen om een geschikt item te maken', zegt eindredacteur Herman Meijer. 'Ik weet niet of er een officieel verbod is van RTL, maar het blijkt voor ons onmogelijk om RTL-gasten te krijgen. Sinds RTL Late Night wordt uitgezonden, komt niemand van RTL bij ons. We horen geregeld: ik zou graag komen, maar ik mag niet van RTL. Vaak bellen we al niet meer, nu wel.' Ook de rector wilde niet. 'Om met derden over RTL te praten, vind ik een zwaktebod. Daarom hebben we het niet behandeld.'

BEREIK RTL LATE NIGHT: 892.000 KIJKERS

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden