Lopend Vuur

Het nieuws: Een werkgroep die de VN adviseert, onderzoekt het sinterklaasfeest en de rol van Zwarte Piet.
Wat opvalt: de mening van één onafhankelijke adviseur wordt gezien als een serieuze poging van de VN om Sinterklaas af te schaffen.

zaterdag 19 oktober

NRC andelsblad

VN bemoeien zich met Zwarte Piet

'Nu bemoeien ook de VN zich met Zwarte Piet' kopt NRC Handelsblad op de voorpagina. Uit het artikel 'VN onderzoekt Pieten' blijkt dat een vierkoppige onbezoldigde werkgroep 'onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten' van de Verenigde Naties zich buigt over de vraag of Zwarte Piet racistisch is. De werkgroep stelt de Nederlandse regering vijf vragen, die op 10 juli beantwoord zijn. Eind november overlegt de werkgroep over het antwoord. Persbureau ANP schrijft een bericht op basis van het artikel.

Bereik NRC Handelsblad: 502.000 lezers Bereik ANP: Naar schatting 7 miljoen mensen onder meer via nieuwssites

dinsdag 22 oktober

EenVandaag

This practice

Op de website van EenVandaag verschijnt een geluidsfragment van een interview met de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd, voorzitter van de werkgroep. 'The working group cannot understand why it is that people in the Netherlands cannot see that this is a throwback to slavery and that in the 21st century this practice should stop', zegt zij letterlijk.

Maar bedoelt zij het hele sinterklaasfeest of slechts Zwarte Piet? EenVandaag schrijft in het artikel dat Shepherd vindt dat 'in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen'. Maar de kop is: 'Zwarte Piet terugkeer naar slavernij en moet stoppen'. 'Dat is de exacte samenvatting van wat ze zei', zegt redacteur Willem Jan Bloem, die het item maakte. 'Maar dat ze tegen het hele feest is, staat vast.'

Uit de ruwe opname blijkt dat Shepherd geen onderscheid maakt tussen het feest en Zwarte Piet. Zij wordt daar ook niet naar gevraagd door journalist Bloem. De mogelijkheid om door te gaan met Sinterklaas zonder Zwarte Piet of in aangepaste vorm, waarover de discussie in Nederland gaat, wordt niet besproken. Shepherd - 'Wat is er mis met één Santa Claus, waarom moeten jullie twee Santa Clauses hebben?' - komt slecht geïnformeerd over. Zo zegt ze gehoord te hebben dat Nederland het sinterklaasfeest op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed wil zetten. Roderick van Schreven, VN-ambassadeur in Genève, ontkende dit in NRC Handelsblad.

Bereik website EenVandaag: een half miljoen unieke bezoekers per maand.

dinsdag 22 oktober 12:30

ANP

VN: terugkeer naar slavernij

Op basis van het fragment van EenVandaag maakt ANP een bericht. De eerste zin: 'Het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet vindt dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.' En de kop: 'VN: Zwarte Piet is terugkeer naar slavernij.' Daarmee lijkt het alsof de uitspraken van Shepherd het algehele standpunt van de VN vertegenwoordigen. Dat Shepherd de voorzitter van een VN-werkgroep is en in die geest antwoordt, maakt volgens ANP-hoofdredacteur Marcel van Lingen dat zij namens de VN spreekt, of het nou persoonlijke uitlatingen zijn of niet.

dinsdag 22 oktober 18:15

EenVandaag

Slechts aanbevelin

g

In EenVandaag, 's avonds op televisie, worden Shepherds woorden zo vertaald: 'De commissie snapt niet waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer is naar de slavernij en niet thuishoort in de 21ste eeuw.'

Barryl Biekman, van Platform Slavernij Verleden, heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de VN, blijkt uit de uitzending. Verder zegt VN-kenner Dick Leurdijk van het Clingendael Instituut dat een eventuele VN-resolutie niet meer dan een aanbeveling is en door de Nederlandse regering naast zich neergelegd kan worden.

Bereik EenVandaag: 969 duizend mensen

dinsdag 22 oktober

Facebook

'Pietitie'

Reclamemakers Kevin van Boeckholtz en Bas Vreugde beginnen de Facebookpagina Pietitie: 'Tegen de afschaffing van het sinterklaasfeest'. Gisteren had de Pietitie ruim 2 miljoen likes en is daarmee de snelst groeiende Facebookpagina ooit in Nederland.

Bereik Facebook: 6 miljoen Nederlanders zitten dagelijks op Facebook.

woensdag 23 oktober

De Telegraaf, de Volkskrant, Trouw, AD

'Blijf van Sint en Piet af!'

'Blijf van Sint en Piet af!', kopt het AD op de voorpagina. 'VN: Schaf het sinterklaasfeest af', schrijft Trouw. 'Een VN-resolutie tegen Zwarte Piet?', vraagt de Volkskrant zich op de voorpagina af. 'Zeurpiet Shepherd krijgt de roe' is de woordspeling van De Telegraaf. In alle artikelen wordt de mogelijkheid dat de VN Sinterklaas willen afschaffen, serieus genomen. De Volkskrant en AD noemen in de laatste alinea's wel het feit dat een eventuele VN-resolute terzijde geschoven kan worden door Nederland. AD typeert Shepherd als een 'VN-topvrouw'. AD-redacteur Alex Veldhuizen: 'Zij is een gedelegeerde van de VN, dat is genoeg reden om aan te nemen dat zij namens de VN spreekt.'

Bereik landelijke kranten (opgeteld): naar schatting 5 miljoen lezers.

donderdag 24 oktober

AD, De Morgen, Het Parool

'VN doen niets tegen sinterklaasfeest'

Nederland hoeft absoluut niet te vrezen voor een serieus signaal van de Verenigde Naties tegen het sinterklaasfeest. Dat schrijft AD.nl op gezag van Marc Jacobs, de Belgische vertegenwoordiger van Unesco. Ook Het Parool schrijft dat de VN het feest niet kan stoppen. Volgens Jacobs bekleedt Shepherd geen serieuze positie bij de VN. 'Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen', aldus Jacobs.

Bereik AD: 1,5 miljoen lezers per dag Bereik Het Parool: 230.000 lezers

vrijdag 24 oktober

United Nations blog

VN: geen intimidatie

Op het VN-blog gaat het 'social media team' in op de ophef rond Zwarte Piet. Het blog legt uit wat de status is van Shepherds werkgroep. Die bestaat uit 'onafhankelijke' en onbezoldigde experts die op vrijwillige basis en persoonlijke titel werken. 'Ze behoren niet tot de VN-staf en krijgen geen salaris voor hun werk.' Ook wordt benadrukt dat de experts niet geïntimideerd of op hun persoonlijke integriteit mogen worden aangevallen, 'zoals in deze zaak is gebeurd'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden