Column

Loont tegengesteld beleggen eigenlijk wel?

Wie de beleggingsadviezen van deskundige analisten volgt, scoort slechter dan de markt, zo bleek in het beursjaar 2016.

Beeld anp

Wie precies het tegenovergestelde had gedaan, deed het dus juist beter dan de markt (ofwel de index). Als een analist van een bank een hold (vasthouden) voor bijvoorbeeld Heineken had veranderd in een buy (kopen), omdat verwacht werd dat de biermarkt zou groeien, zou dat dus een goed signaal zijn geweest voor een sell (verkopen). En wie toevallig geen Heinekenaandelen in zijn portefeuille had, kon die transactie via shortselling of een putoptie doen.

Het wordt wel contrair (tegengesteld) beleggen genoemd. Contraire beleggers keren zich tegen het kuddegedrag van de massa, waarin iedereen elkaar blindelings volgt en zo koerseffecten versterkt. Als men allemaal tegelijk koopt of verkoopt, leidt dit tot overwaardering of onderwaardering van een aandeel. Dit effect moet dan op termijn weer worden gecorrigeerd.

De Amerikaanse investeerder Warren Buffett huldigt het adagium: 'Je moet angstig zijn als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen angstig zijn'. Als beleggers zich massaal op een zogenoemd goudgerand aandeel storten, is het vaak beter eruit te stappen omdat de koers de top heeft bereikt. En als beleggers zich afkeren van een fonds dat out-of-favour is, kan dat juist een koopje zijn.

Het werkte vorig jaar. Begin 2016 werd vlak na het klimaatakkoord van Parijs en de structurele crisis binnen OPEC gedacht dat fondsen als Koninklijke Shell en SBM Offshore in een neerwaartse spiraal terecht zouden komen. Maar ze stegen juist spectaculair in waarde. De verliezers van 2015 waren de winnaars van 2016 en omgekeerd.

Dat is geen uitzondering. Uit onderzoek van de Belgische wetenschappers De Bondt en Thaler over vijftig jaar bleek dat beleggers die steeds de grootste verliezers van het afgelopen jaar hadden gekocht en die vijf jaar hadden vastgehouden het 30 procent beter deden dan de index en zelfs 40 procent beter dan beleggers die alleen de winnaars kochten.

Er zijn goeroes die zweren bij contrair beleggen en ook fondsen die erin zijn gespecialiseerd. Zij kiezen sectoren die op apegapen liggen en mijden glamouraandelen als Apple of Facebook.

Maar contrair beleggen is niet makkelijk. Je moet een inschatting kunnen maken van het menselijke sentiment. Wanneer is sprake van overdrijving?

Professionele beleggers durven contrair beleggen vaak niet aan omdat ze niet het risico willen lopen een uitzondering te zijn. Wie als beheerder van een pensioenfonds slecht scoort, heeft geen probleem zolang ook zijn concurrenten slecht scoren. Maar hij krijgt een probleem als die het juist wel goed doen.

Uiteindelijk druist contrair beleggen zo in tegen de menselijke natuur dat de meesten ook met deze strategie de mist in gaan.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden