Loonstrookje ziet er voor de meesten zonniger uit

Een nieuw jaar brengt nieuwe loonstrookjes. De laatste jaren gaven die salarisoverzichten weinig aanleiding tot vreugde. Het verschil tussen bruto en netto groeide door een opeenstapeling van lastenverzwaringen. Dit jaar ziet het strookje er mooier uit; het bedrag onder de streep valt voor de meesten hoger uit dan in 2013. De hoge inkomens zijn de uitzondering; zij gaan er dit jaar op achteruit.

AMSTERDAM - Minister Asscher van Sociale Zaken had het goede nieuws op 20 december in een Kamerbrief al aangekondigd. Asscher schreef de Kamerleden dat bijstandstrekkers in 2014 elke maand 2,25 procent meer zouden overhouden. Werknemers met een minimumloon zouden er per maand netto zelfs 4 procent op vooruit gaan.


De voorspelling van Asscher werd vrijdag min of meer bevestigd door loonstrookjesverwerker ADP, die als eerste de effecten van de wijzigingen in de belastingtarieven en de pensioenpremies doorrekende. Uit die berekening blijkt inderdaad dat vrijwel iedereen er deze maand op vooruit gaat, behalve werknemers die ruwweg meer dan 4.300 per maand bruto verdienen.


De hoge inkomens zijn de dupe van het feit dat de heffingskortingen inkomensafhankelijk zijn gemaakt. Voor de hoge inkomens worden deze flinke belastingkortingen de komende jaren langzaam afgebouwd. In het extreemste geval zijn hoge inkomens dit jaar 1.173 euro meer inkomstenbelasting kwijt dan vorig jaar. Gemiddeld is de 'schade' voor veelverdieners echter veel lager. Volgens ADP levert een werknemer die twee keer modaal verdient (5.170 euro per maand) dit jaar gemiddeld 3 euro per maand netto in.


Werknemers met een minimumloon gaan netto gemiddeld 55 euro meer verdienen, terwijl modale inkomens 33 euro extra per maand mogen verwachten. Voor deze inkomensgroepen gaan de arbeidskorting en de algemene heffingskorting juist omhoog.


Voor gepensioneerden wordt 2014 ook een relatief goed jaar. Vorig jaar schrokken 65-plussers zich in januari lam omdat zij toen nogal hard getroffen werden door de invoering van de Wet Uniformering Loonbegrip. Ouderen met een aanvullend pensioen kregen vorig jaar gemiddeld enkele tientjes per maand minder dan in 2012. Dit jaar gaan gepensioneerden er juist 5 tot 15 euro per maand netto op vooruit, heeft ADP berekend.


Een belangrijke kanttekening is bij deze berekeningen op zijn plaats. De individuele verschillen en de verschillen tussen bedrijfstakken kunnen heel groot zijn. Dat is vooral te wijten aan verschillende pensioenpremies. In de kleinmetaal gaan werknemers er in nettoloon veel meer op vooruit dan gemiddeld, omdat pensioenfonds PMT de pensioenpremie voor werknemers dit jaar flink heeft verlaagd. Daardoor gaan hoge inkomens in deze bedrijfstak er juist meer op vooruit dan hun minderverdienende collega's. Gepensioneerden die pensioen trekken van PMT, gaan er misschien juist op achteruit. Dit fonds moet dit jaar mogelijk net als vorig jaar de pensioenen verlagen omdat de dekkingsgraad te laag is.


Ook in de bouwnijverheid en de ambtenarij stijgen de nettolonen dankzij lagere pensioenpremies. Het pensioenfonds voor de gezondheidszorg PFZW verlaagt de premies niet of nauwelijks. Voor werknemers in deze sector pakt het nieuwe loonstrookje dus minder gunstig uit.


De kans dat de loonstrookjes een verkeerd beeld schetsen, is door de aanpassing van de heffingskortingen groter geworden. Wie meer dan één baan heeft, freelancet naast een baan in loondienst of een variabele beloning krijgt, kan halverwege 2015 een forse naheffing krijgen. De loonstrook overschat dan soms de heffingskorting.


Hoge inkomens leveren dit jaar in, maar de meeste mensen zullen eind deze maand een hogere nettobedrag op hun rekening zien binnenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden