Loonstrookje ziet er voor bijna iedereen beter uit in 2018

De meeste Nederlanders krijgen van hun baas deze maand iets meer salaris op hun bankrekening gestort. Dankzij een verlaging van de inkomstenbelasting houden werknemers in 2018 netto iets meer van hun bruto maandsalaris over dan vorig jaar, ook als dat bruto salaris hetzelfde is gebleven. Voor hogere inkomens is die meevaller nog iets groter dan voor lagere inkomens.

Bouwvakkers met een minimumloon gaan er relatief veel op vooruit. Beeld Marcel van den Bergh

Dat blijkt uit de eerste loonstrookjes van 2018, die loonstrookverwerker ADP heeft opgesteld. ADP neemt in zijn analyses onder meer wijzigingen in belastingtarieven, heffingskortingen en pensioenpremies mee.

De veranderingen in 2018 zijn bescheiden. Het is te merken dat de Nederlandse regering in 2017 een tussenjaar had. Het demissionaire kabinet-Rutte II wilde geen ingrijpende wijzigingen doorvoeren en het kabinet- Rutte III kwam te laat tot stand om dat voor dit jaar nog te doen. 'De loonontwikkeling geeft niet helemaal het economische tij weer', zegt directeur Martijn Brand van ADP.

Werknemers die al goed verdienden, gaan er het meest op vooruit, aldus het ADP. Wie twee keer modaal verdient, ontvangt nu maandelijks netto zestien euro meer. Wie het minimumloon of één keer modaal verdient, krijgt er gemiddeld zeven euro bij.

Dat grootverdieners meer geld overhouden dan mensen met een modaal inkomen komt doordat het hoogste belastingtarief een eind is opgeschoven. Vorig jaar betaalden werkenden 52 procent belasting over het deel van hun bruto inkomen dat uitsteeg boven de 67 duizend euro. In 2018 begint de hoogste belastingschijf pas bij een inkomen van 68,5 duizend euro.

Dat vrijwel iedereen er een beetje op vooruitgaat komt doordat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting iets hoger zijn geworden.

Minimumjeugdloon

Niet elke werkende gaat er dit jaar op vooruit. De groep met een bruto inkomen van 1.000 tot 1.500 euro krijgt een paar euro minder. 'Dat zijn parttimers en jongeren die het minimumjeugdloon verdienen', zegt Dik van Leeuwerden van ADP. Met hun lage inkomen maken ze niet volledig gebruik van de arbeidskorting. Die groep kan het verlies compenseren door het geld terug te vragen bij de belastingaangifte.

Naast de algemene ontwikkeling kijkt ADP preciezer naar de loonstrookjes in een paar sectoren en het inkomen van gepensioneerden. Daar valt op dat de ambtenarij weinig profiteert van de gemiddelde loonstijging. Een ambtenaar die twee keer modaal verdient gaat er zelfs 1 euro per maand op achteruit. Dit is te wijten aan hogere pensioenpremies. Ambtenaren met twee keer modaal betalen nu maandelijks 17 euro minder belasting, maar ze zijn 18 euro meer kwijt aan pensioenpremies.

Bouwvakkers met een minimumloon gaan er relatief veel op vooruit. Zij krijgen netto 12 euro meer voor vier weken werk. Zij hebben minder dan andere minima last van het feit dat ze de arbeidskorting niet volledig benutten. Dat komt doordat ze hun vakantietoeslag en het geld van overuren en reisuren via een apart potje krijgen.

Aanvullend pensioen

De enige groep Nederlanders die er in 2018 door de bank genomen op achteruitgaat, zijn gepensioneerden met een aanvullend pensioen. Hoe meer aanvullend pensioen ze ontvangen, hoe meer geld ze netto inleveren. Bij een aanvullend pensioen van 2.750 per maand krijgen gepensioneerden netto 7 euro per maand minder. Dat komt vooral door een verhoging van de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet.

Ouderen worden voor dat inkomensverlies wel gecompenseerd via het staatspensioen. De AOW-uitkering, die iedere gepensioneerde ontvangt, stijgt met 8 euro bruto per maand voor gehuwden en 12,50 euro voor ongehuwden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden