Loonkloof bedrijven wordt openbaar

Beursgenoteerde bedrijven moeten informatie gaan geven over de 'loonkloof'. In het jaarverslag moet duidelijk worden hoe de gemiddelde stijging van de beloning aan de top over de afgelopen drie jaar zich verhoudt tot die bij de 'gewone' werknemers.

AMSTERDAM - Dat blijkt uit de reactie van het kabinet op een Europese richtlijn om de betrokkenheid van aandeelhouders te vergroten, waarin dit voorstel is opgenomen. Meer informatie over de beloning - en de zeggenschap van beleggers daarover - wordt door Brussel gezien als een probaat middel om schandalen te voorkomen. Met de informatie kunnen aandeelhouders in de gaten houden of het gat tussen de top en de werkvloer niet uit de hand loopt.


Onlangs bleek uit onderzoek van de Volkskrant dat de topmannen van AEX-bedrijven gemiddeld 51 keer het inkomen van de doorsneewerknemer verdienen.


Onduidelijk is of het kabinet ook vindt dat de aandeelhouders moeten bepalen hoe groot de loonkloof mag zijn. In de Europese richtlijn wordt ervoor gepleit het verschil tussen top en werkvloer ter goedkeuring voor te leggen aan de aandeelhouders. Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, vindt dat te ver gaan. Volgens de grote beleggers is het bewaken van een gezond loongebouw een zaak van de raad van commissarissen. Eumedion is wel blij met de openheid, zodat bekeken kan worden of de top het goede voorbeeld geeft voor de werknemers.


De loonkloof bij de AEX-bedrijven is in vijf jaar opgelopen van onder de 40 naar ruim 50 nu, bleek uit onderzoek van de Volkskrant. De FNV gaat tot nu toe uit van 'de factor 20'. Wagemark, een Canadees initiatief dat ook in Nederland actief wil worden, houdt 8:1 aan. Bedrijven krijgen het Wagemark-keurmerk als de baas niet meer dan acht keer zo veel verdient als het gemiddelde van de 10 procent laagstbetaalde werknemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden