Looneis FNV (3 procent) valt slecht bij bonden

De FNV wil de looneis beperken tot maximaal 3 procent. Drie bonden nemen daar geen genoegen mee. De bond van journalisten NVJ, de Horecabond FNV en de onderwijsbond AOb willen minimaal 4 procent loonsverhoging....

De looneis van 3 procent komt volgens de FNV neer op een koopkrachtstijging van 1,5 procent. Eerder kondigde de vakcentrale aan de loonstijging in 2000 beperkt te willen houden tot maximaal 1 procent koopkrachtstijging. De bonden en de kaderleden vonden dit te weinig.

De NVJ, de horecabond en de AOb kunnen nog steeds niet leven met de maximum looneis. Zij vinden een hogere looneis noodzakelijk vanwege tekorten op de arbeidsmarkt.

De FNV wil extra loonsverhoging voor de laagstbetaalden. Dat kan door per procent loonsverhoging een minimumbedrag af te spreken. De laagstbetaalden gaan er dan meer op vooruit.

De FNV vraagt meer dan ze verantwoord vindt. Volgens de eigen rekenmethode zou de looneis eenderde lager moeten zijn: 2 procent. 'Maar vanwege tekorten op de arbeidsmarkt en de buitensporige salarisverhoging voor de top in het bedrijfsleven, vragen we iets meer', zegt Henk van der Kolk, coördinator van het CAO-beleid van de FNV-koepel.

Boven de loonsverhoging wil de FNV minimaal 0,5 procent van de salarissen per CAO extra eisen. Dat geld is voor scholing, het verminderen van werkdruk en voor beter combineren van werk en privé door bijvoorbeeld volledig doorbetaald zorgverlof.

De vakcentrale CNV formuleert geen algemene looneis. De christelijke bonden nemen een loonsverhoging van 3 procent als uitgangspunt. Als het een bedrijf erg goed gaat, moet het loon meer omhoog.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de looneisen van FNV en CNV schadelijk voor de werkgelegenheid en de Nederlandse concurrentiepositie. De werkgevers vinden een vergoeding van de inflatie op zijn plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden