Loonconflict politie slaat over naar andere sectoren

Het loonconflict en de stakingen bij de politie breiden zich uit naar andere sectoren. Onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers voelen zich na terugkomst van hun vakantie geschoffeerd door loonafspraken die het kabinet vlak voor de zomervakantie heeft gemaakt met vooral kleinere vakbonden.

Nanda Troost
Een actievoerende agent in mei. Beeld ANP
Een actievoerende agent in mei.Beeld ANP

Woensdag komen de betrokken FNV-bonden bijeen om met de leden te bepalen wat voor acties er komen. Stakingen in het openbaar vervoer zijn een mogelijkheid.

Vakcentrale FNV leidt met 1,1 miljoen leden het verzet tegen de voorgestelde loonsverhoging van 5 procent voor twee jaar. Volgens de bond is door 'een truc' met pensioenpremies slechts sprake van een reële loonstijging van 1,7 procent. Sinds de modernisering van de FNV beslissen de individuele leden van de diverse vakbonden welke acties ze gaan voeren. De politie heeft al gekozen voor acties. Volgende week beslissen de andere vakbonden of zij dit voorbeeld gaan volgen.

Stadsvervoer

Vooral in het stadsvervoer is er actiebereidheid, zo blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Voor de zomer waren er al waarschuwingsstakingen van douaniers op Schiphol en in de Rotterdamse haven. Vakbondsleden van de Belastingdienst en de gevangenissen hielden eerder protestmarsen en gaan woensdag ook nadenken over vervolgstappen. Wat er in het onderwijs op stapel staat, wordt pas na de schoolvakanties duidelijk. Maandag beginnen de eerste scholen weer. Volgens onderwijsbond AOb melden zich al veel boze leden.

'Na vier jaar nullijn krijgen ambtenaren er per saldo slechts 0,85 procent per jaar bij. Daar blijkt geen waardering uit', verklaart Ruud Kuin, vicevoorzitter van de vakcentrale FNV de onrust onder de leden. 'Het grootste deel van de loonstijging betalen de mensen zelf doordat de pensioenopbouw voor ambtenaren wordt versoberd. De deal levert de overheid zelfs geld op via de belastingen.'

Over pensioenpremies betalen werknemers geen belasting, over het extra loon wel. De andere bonden gingen wel akkoord, omdat de ambtenaren na jaren eindelijk een loonsverhoging krijgen en ze hopen dat pensioenfonds ABP met z'n beleggingen de kas flink laat aangroeien.

Arbeidsonrust

Dat de loonafspraken van het kabinet de ambtenaren niet tevreden stellen, werd de afgelopen weken al duidelijk door de stakingen van de politie. 'Het is voor het kabinet misschien overzichtelijk in te zetten op één loonsverhoging voor 600 duizend ambtenaren', zegt Gerrit van der Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. 'Maar de politie sluit haar eigen cao met minister Ard van der Steur. Zo zijn er nog acht cao's waarin dat moet gebeuren. Voor de politie is het loonbod in elk geval volstrekt onvoldoende.'

Hoewel kleinere ambtenaren- en CNV-bonden vlak voor de zomervakantie instemden met de overeenkomst, stelde FNV-voorzitter Ton Heerts toen al dat de consequenties niet te overzien zijn. De FNV heeft inmiddels berekend dat een 25-jarige ambtenaar met een modaal inkomen later 15 procent minder pensioen krijgt. Wie 35 is levert 10 procent pensioen in, 50-plussers 8 procent.

Het kabinet gaat ervan uit dat de verlaging van de pensioenpremie wordt omgezet in loon voor de 600 duizend ambtenaren. Medewerkers van voormalige nutsbedrijven (water, elektriciteit) moeten afwachten of hun werkgever daartoe bereid is. Er komt meer arbeidsonrust aan: de metaal breidt na de vakantie de eendagsstakingen uit, en zorgmedewerkers demonstreren in september tegen de bezuinigingen en ontslagen in de (thuis)zorg.

Ruud Kuin, vicevoorzitter vakcentrale FNV. Beeld Stijn Rademaker/HH
Ruud Kuin, vicevoorzitter vakcentrale FNV.Beeld Stijn Rademaker/HH
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden