Loon naar werken

WAT IS een redelijk salaris voor een universitair bestuurder? Is het een ministerssalaris van ongeveer 110 duizend euro, of moet de bestuurder van een universiteit zich kunnen meten met de bestbetaalde bestuursleden uit het bedrijfsleven, en dus het drie-, vier- of tienvoudige krijgen?...

Een lid van een college van bestuur verdient meer dan de bestbetaalde hoogleraar. Dat is te verdedigen. De voorzitter van het college van bestuur staat aan het hoofd van een bedrijf waarin vele tientallen en soms honderden miljoenen euro's omgaan. In het gewone bedrijfsleven leidt dat al snel tot hoge salarissen, met of zonder bijbehorende opties. Universiteiten kennen geen opties. Ze zijn niet aan de beurs genoteerd, wat voor de bestuurders het voordeel heeft dat ze ook niet aan de beurs kunnen worden afgerekend. Niettemin: veel colleges besturen instellingen waar bedragen omgaan die veel beursgenoteerde bedrijven doen watertanden.

Dat leidt niet tot een navenante beloning. Het salaris van universitair bestuurders wordt niet of nauwelijks bepaald door omzet, studentenaantallen, de grootte van de instellingen of hun wetenschappelijk niveau. Weliswaar verdienen de bestuurders van de grootste universiteit van het land, die van Utrecht, ook het meeste van alle bestuurders, maar dat kan niet worden verdedigd op basis van bijvoorbeeld studentenaantallen. De drie bestuurders van de Utrechtse universiteit (22.422 studenten) zijn samen goed voor bijna 100 duizend euro per jaar méér dan hun collega's van de Universiteit van Amsterdam, waar vijfhonderd studenten minder rondlopen.

En waarom worden drie bestuurders in Wageningen naar huis gestuurd met het nog steeds acceptabele bedrag van 300 duizend euro samen, terwijl bestuurders aan een andere gespecialiseerde universiteit als de TU in Eindhoven de werkgever gezamenlijk veel meer kosten? Die verschillen zijn niet te verklaren, laat staan te verdedigen op basis van wetenschappelijk niveau of prestaties, wat dus betekent dat de Raden van Toezicht in dezen vrij spel hebben.

Dat een Raad van Toezicht zijn bestuurders beter wenst te belonen dan het gemiddelde is mogelijk verdedigbaar, maar dan zouden wel de criteria openbaar gemaakt moeten worden op basis waarvan tot beloning wordt overgegaan. Universiteiten horen tot de zwaarst gesubsidieerde instellingen in het Nederlandse onderwijsbestel. Enige duidelijkheid over de besteding van gemeenschapsgeld is dan niet te veel gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden