Loon ambtenaren flink gestegen

DEN HAAG - In de sector waar beoogd premier Mark Rutte de salarissen wil bevriezen, zijn de cao-lonen in het afgelopen jaar bovengemiddeld gestegen. De ambtenaren verdienden in het derde kwartaal van 2010 1,7 procent meer dan in 2009. Gemiddeld stegen de cao-lonen met 1,3 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hofvijver met op de achtergrond het Torentje © Martijn Beekman/ de Volkskrant

Volgend jaar wordt spannend wat cao's betreft. In het regeerakkoord staat dat de ambtenarensalarissen worden bevroren - desnoods door middel van zwaar geschut, oftewel een loonmaatregel.

De vakbonden zetten echter in op loonstijgingen van 1,5 tot 2 procent. De door het kabinet gewenste nullijn zal hoe dan ook vanaf 2011 niet direct voor alle ambtenaren gelden, omdat veel cao's pas in de loop van 2011 of begin 2012 aflopen. Het kabinet kan deze cao's eerder openbreken, maar dat zou een unicum zijn en de verhoudingen met de bonden op scherp zetten.

Vuurproef
De eerste vuurproef is die van de rijksambtenaren (125 duizend werknemers). Per 1 januari moet er een nieuwe cao liggen, de onderhandelingen beginnen binnenkort. Volgens cao-specialist Erik Pentenga van de vakcentrale FNV moet het kabinet zich niet te vlug rijk rekenen. 'Balkenende had voor dit jaar ook op de nullijn gerekend, maar dat is niet gelukt.'

Pentenga wijst op de recent afgesloten gemeente-cao. Na veel acties door onder anderen de vuilnismannen gingen de gemeenten door de knieën en nu kan het gemeentepersoneel rekenen op 1,5 procent meer salaris.

Nieuwe onderhandelingen
Deze cao (188 duizend werknemers) loopt echter, net als de cao voor de provincies, halverwege 2011 weer af. Daarna moet er opnieuw worden onderhandeld. Ook over de cao's van de agenten en de leraren zal weer worden gesproken.

De enige overheidssector waar de lonen wel mogen stijgen, is de zorg. Daar stegen de salarissen in het afgelopen jaar met 2,5 procent het sterkst. Omdat de gezondheidszorg met enorme tekorten kampt, wordt alles in het werk gesteld om de zorgwerknemers tevreden te houden.

In de vingers
Volgens Pentenga snijdt het kabinet zichzelf in de vingers als het probeert te bezuinigen op de overige ambtenaren. 'Als je een kleiner en sterker ambtenarenapparaat wilt, dan moet je je personeel daar ook voor betalen. In het verleden hebben kabinetten al twee keer de ambtenarensalarissen moeten repareren om de sector aantrekkelijker te maken.'

Volgens de CBS-cijfers kwamen het horecapersoneel en medewerkers van energie- en waterleidingbedrijven het er in het afgelopen jaar het slechtst vanaf. Zij zagen hun loon met 'slechts' 0,3 procent stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden