Weekendwijzer

Look at me, Podium Witteman, Dus ik ben op reis

De 7 interessantste programma's dit weekend, van een portret van Iran op NPO 2 tot de carrière van een wielrenner op NPO 1.

Onder andere een documentaire over fotograaf Anton Corbijn is onderdeel van de themaweek 'Look at me' van NPO Doc. Beeld anp
Onder andere een documentaire over fotograaf Anton Corbijn is onderdeel van de themaweek 'Look at me' van NPO Doc.Beeld anp

1. Look at me, zaterdag t/m vrijdag, NPO Doc

NPO Doc staat deze week in het teken van zien en gezien worden. Naast documentaires over fotograaf Anton Corbijn (Inside Out, zaterdag 18.25 uur) en Frans Hals, die in de Gouden Eeuw de portretkunst verlevendigde (Snapshots uit het verleden, zaterdag, 23.50 uur), komt binnen dat thema onder andere ook de IDFA-film Book of Miri voorbij (zaterdag, 17.25 uur). De Zweedse Miri heeft een goedbekeken blog waarop ze zichzelf met hippe fotoshoots presenteert als vrolijk, open en sociaal. In werkelijkheid slijt ze al haar dagen in zelfverkozen eenzaamheid achter haar computer.

2. Podium Witteman, zondag, NPO 2, 17.10 uur

Na acht jaar kwam het vorig jaar tot een breuk tussen het duo dat onafscheidelijk leek: Pauw en Witteman. Een paar maanden later was Jeroen Pauw alweer op het beeldscherm te zien met zijn eigen talkshow Pauw, maar rond Paul Witteman bleef het even stil. Vanavond komt daar verandering in met de eerste aflevering van het live-programma Podium Witteman.

Een muzikaal feest moet het worden, zegt het persbericht. Met cabaretier en huispianist Mike Boddé en klassieke-muziekkenner Floris Kortie ontvangt Witteman muzikanten met bijzondere verhalen. In de rubriek 'Shuffle' struint Boddé wekelijks door 400 jaar muziekgeschiedenis. Daarnaast is er live-muziek van jonge talenten en gevierde musici.

3. Dus ik ben op reis, zondag, NPO 2, 19.30 uur

In hoeverre vormen vijandbeelden onze identiteit? Dat is de vraag die filosofe Stine Jensen zich in deze reeks van het filosofieprogramma Dus ik ben stelt. In de aflevering van vanavond bezoekt ze in Jeruzalem een Israëlische vriend en laat ze zien hoe het Palestijns-Israëlische conflict zijn dagelijks leven beïnvloedt.

Ook ontmoet ze Yoram Mosenzon, die specialist is in 'geweldloze communicatie'. Hij probeert hiermee conflicten overal ter wereld op te lossen. De theorie klinkt goed, maar werkt het ook in de praktijk?

4. Onze Man in Teheran, zondag, NPO 2, 20.15 uur

Jarenlang hebben correspondent Thomas Erdbrink (NRC Handelsblad, NOS) en regisseur Roel van Broekhoven (Tegenlicht, In Europa) moeten onderhandelen voor Onze Man in Teheran, hun reportagereeks over Iran. De VPRO en de New York Times, dat een deel van de beelden op zijn website gaat vertonen, wilden wel, het was alleen wachten op toestemming van de Iraanse overheid.

Met precies de juiste vergunningen op zak vertelt Erdbrink in deze vierdelige reeks het verhaal van het land waar hij in 1999 als student journalistiek zijn hart aan verloor. De eerste aflevering gaat vooral over zijn eigen kennismaking met Iran: hoe hij verliefd werd op de vurige nieuwsfotografe Newsha Tavakolian (die tot hilariteit van Erdbrinks nieuwe schoonfamilie hem telefonisch ten huwelijk vroeg), hoe hij via haar nog altijd leert over de duizenden uitgesproken en onuitgesproken leefregels en hoe vrij het land, en dan vooral hoofdstad Teheran eigenlijk is, anders dan de internationale media ons graag doen geloven. Erdbrink: 'Dit is het land waar niets mag, en toch alles kan.'

Still uit Onze Man in Teheran: Thomas Erdbrink met zijn vrouw. Beeld
Still uit Onze Man in Teheran: Thomas Erdbrink met zijn vrouw.Beeld

5. Tegenlicht, zondag, NPO 2, 21.05 uur

Het documentaireprogramma Tegenlicht begint aan een nieuwe reeks: Red de Mens. In de intellectuelen ziet Tegenlicht de rocksterren van nu. De Franse econoom Thomas Piketty en de Canadese activiste Naomi Klein veroveren de wereld met hun vooruitstrevende ideeën. Met een koffer vol nieuwe inzichten reizen ze de wereld over om politici te bewerken, zich te laten interviewen door de media en op conferenties hun ideeën te verkondigen.

Deze intellectuele sterren inspireren en mobiliseren hiermee een miljoenenpubliek. Terwijl politici vaak machteloos lijken, doen zij de hoop herleven dat we grote problemen wel degelijk kunnen oplossen. Tegenlicht onderzoekt de vraag wat de invloed van deze sterren is op de werkelijkheid. En wat vinden politici eigenlijk van Klein en Piketty?

6. Can't Stand Losing You - Surviving The Police, zondag, Canvas, 21.25 uur

Gitarist Andy Summers stapt voor even uit de schaduw van frontman Sting en blikt terug op zijn jaren voor, tijdens en na de hoogtijdagen van The Police. In 1977, vlak voor de grote doorbraak, denkt de band nog aan stoppen: er is niemand die naar hun concerten komt kijken, en als er dan een keer publiek is, wordt de band uitgejoeld en zelfs bespuugd. Summers: 'Een paar dagen later stelt Sting voor om zijn nieuwe nummer eens te proberen, Roxanne.'

Naast oude concertbeelden, tv-interviews en een lading door Summers gemaakte zwart-witfoto's, is er vooral ook aandacht voor de aanloop naar de grote Police-reünie in 2007. Waren de mannen niet al in 1986 ruziënd uit elkaar gegaan, dan had de band toen precies 30 jaar bestaan.

7. Andere Tijden Sport, zondag, NPO 1, 22.20 uur

Twee keer werd profrenner Adrie van der Poel (1959) in zijn wielercarrière op doping betrapt. In 1983 gaf hij hiervan duiven de schuld. 'Ik heb duivenvlees gegeten en die duivenmelkers drogeren hun beesten, dus vandaar', verklaarde hij. Andere Tijden Sport wijdt een uitzending aan deze bijna vergeten wielerheld, die twee Touretappes won, het wereldkampioenschap veldrijden in het Franse Montreuil en zes klassiekers. Van der Poel trouwde met de dochter van de Franse wielerlegende Raymond Poulidor. Niet vreemd dus dat hun twee zoons, David en Mathieu, ook behoorlijk kunnen fietsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden