Look-and-feel de pizzadoos

Wie: Alexander Grendel. Functie: mede-eigenaar van een internet-hosting bedrijf CalyxErvaring: ’Ik heb er wel gevoel voor als het voor de klant te ingewikkeld begint te klinken.’..

Volgens het online jargondocument The New Hacker’s dictionary ‘houden hackers van woordspelingen en zijn ze erg bewust van, en inventief met, taal’. Zo ook bij het Amsterdamse internetbedrijf Calyx. Vraag ze een precieze titel te geven van hun functie en ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Wij zijn early morning plot operators.’ Ze weten zelf ook niet wat het betekent of wat iemand met zo’n functie zou kunnen doen. Het is een oude grap, maar hij werkt, dus mag hij nog even mee. Op de achterkant van de visitekaartjes van de vijf werknemers in vaste dienst staat ‘the flower power people’.

1. Flower power people is een ludieke manier van presenteren aan zakelijke klanten, maar ook wel serieus. Waarom?

a. De werknemers van Calyx praktiseren love, peace & happiness, ook na het werk.

b. Calyx is latijn voor bloemkelk en zoals zij met hun werk andere bedrijven ondersteunen, zo verschaft de kelk ‘power aan de bloem’.

c. De werknemers van Calyx zijn liefhebbers van een jointje, ook tijdens het werk.

d. Calyx is latijn voor bloemkelk en ‘tevens de samentrekking van de voornamen van de oprichters: Caspar, Alexander, Leonard, IJsbrand en Xander’.

Volgens de populaire opvatting zijn hackers personen die inbreken in andermans computersysteem. Onder hackers zelf verstaat men de diverse groep programmeurs, die bezig is de computertechnologie te ontwikkelen.

2. Voor criminele hackers bestaat een andere titel. Welke is dat?

a. Crackers.

b. Slackers.

c. Rippers.

Calyx verleent verschillende automatiseringsdiensten aan (middel-)grote bedrijven, zoals, kortweg, hosten en beveiligen van netwerken, online back-up-services en het leveren van virtuele servers. Calyx is dus in zekere zin een internetprovider of, zoals zij zelf zeggen, ‘een provider voor providers’: zij verlenen capaciteit voor bedrijfsnetwerken en mogelijkheden om deze te beheren. Zij werken met open source, dat wil zeggen, computerprogrammatuur waarvan de broncode door iedereen is te gebruiken en te wijzigen.

Als we binnenkomen op hun kantoor aan een industrieterrein nabij station Amsterdam Sloterdijk, horen wij Alexander Grendel net door de telefoon aan een collega vragen: ‘Heb je de klant al een slaatje gegeven?’

3. Een SLA-tje geven aan de klant, dat is niets meer (of minder) dan het verstrekken van...

a. een Spam Level Agreement.

b. een Service Level Agreement.

c. een Security Level Agreement.

4. Over slaatjes gesproken. Waarvoor gebruiken Grendel en zijn collega’s het Duitse woord Kabelsalat?

a. Wanneer het een SLA voor een Duitse klant betreft.

b. Wanneer de kabels van een bedrijfsnetwerk een grote wirwar van snoeren, kabeltjes en contactpunten vormen.

5. Welk woord gebruikt een ict’er ook wel voor iets wat de Duitsers Kabelsalat noemen?

a. Spaghetti-effect.

b. Kabelsalade.

c. Ratatouille-boel.

d. Potpourri-zooi.

De SLA-overeenkomst is voor een bedrijf dat er door een succesvolle actie op de website achterkwam dat haar netwerk instabiel was. Toen vele internetters tegelijk de website bezochten, lag het systeem plat. ‘Dat is het zogeheten slashdot-effect’, aldus Grendel.

6. Wat is de oorsprong van het ‘slashdot effect’ volgens Grendel?

a. ‘De allereerste computers kon je door een lek in de programmatuur platleggen door het gelijktijdig indrukken van de schuine streep-toets en de punt-toets.’

b. ‘Het verwijst naar slashdot.org, een website die zo populair is onder computernerds dat websites naar wie zij doorlinken, plat komen te liggen.’

c. ‘Slashdot.com was een van de populairste sites voor nerds. Als zij een leuk nieuwtje hadden ging de site vaak plat doordat er te veel bezoekers tegelijk op de website kwamen.’

Calyx helpt bedrijven te voorkomen dat zoiets gebeurt. Ze hebben daarvoor hun eigen servers, die capaciteit leveren aan de bedrijfsnetwerken. Dat heet co-location: de servers staan niet bij de bedrijven zelf, maar in de serverruimte, die Calyx daarvoor heeft gehuurd op het Science Park in Amsterdam-Oost.

Behalve van slaatjes, Kabelsalat en spaghetti-effecten gaat het bij Calyx ook wel ‘ns over ham. Grendel laat een filmpje zien op Youtube over de oorsprong van de term spam (ham in blik). In een Monthy Pyton sketch wordt een mevrouw gevraagd: Wat wilt u eten? Haar antwoord: ‘Spam. Spam, spam, spam, spam, spam. And ham. Spam and ham.’ En zo gaat die sketch dan een paar minuten verder – een parodie op sluikreclame op televisie. Volgens Grendel is het woord spam hiervan afgeleid: ‘Dat weet iedere hacker.’ Ham is later het courante woord voor échte mail geworden: je hebt ham-boxen en spam-boxen op de mailfilters. Je hebt ook pizzadozen.

7. Als een ict’er als Grendel het over pizzadozen heeft, waar gaat het dan over?

a. Eten op de zaak.

b. De harde schijf van een computer, die vroeger de afmeting en vorm van een pizza had.

c. Het omhulsel van een desktop computer.

d. De servers, die precies zo hoog, diep en breed zijn als een pizzadoos.

Verder zijn er natuurlijk eindeloos veel technische termen die Grendel dagelijks gebruikt. De meeste zijn in het Engels.

In de folder, die voor aspirant-klanten is bestemd overheerst het Nederlands: ‘Deze folder is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, het MKB. Die ervaren Engels als afstandelijk. Bij grotere bedrijven is Engels gebruikelijker.’

Het ligt aan de expertise binnen een bedrijf hoever Grendel kan gaan in zijn technische verhaal: ‘Ik heb er wel gevoel voor als het voor de klant te ingewikkeld begint te klinken. Dan leg ik het gewoon nog een keer uit.’

Voor de e-mailservices van Calyx spreekt de folder van een ‘zeer herkenbare look-and-feel’ – een typisch woord voor software en webdesigns.

8. Waarvoor staat de ‘look’ en waarvoor staat de ‘feel’?

a. De ‘look’ staat voor het grafische uiterlijk, als kleur en lay-out van de toepassing; de ‘feel’ voor het gevoel dat je bij het gebruiken hebt.

b. De ‘look’ verwijst naar (pop-up)-windows; de ‘feel’ naar links waar je op kunt doorklikken.

c. De ‘look staat voor het grafische uiterlijk, als kleur en lay-out; de ‘feel’ voor de gebruikswijze, als menu’s en (invoer)-velden.

Carel Helder en Peter Hoomans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden