Review

Loohoeve biedt remedie tegen plattelandse gezapigheid

Recensent Mac van Dinther eet bij De Loohoeve in het Drentse Schoonloo. Hier geen plattelandse gezapigheid.

Beeld Els Zweerink

Stomme vraag misschien, maar waar ligt Schoonloo?

Tussen Emmen en Assen.

Ah. En wat doen we daar?

Er was nieuws uit Drenthe: een kokend jong stel heeft De Loohoeve overgenomen, een gerenommeerd restaurant vlakbij de Warme Bossen - zo heten ze echt. Ze zijn piepjong (hij 26, zij 29), ambitieus en getalenteerd. Jeroen Brouwer was souschef bij In de Wulf, een avant-gardistische sterrenzaak in België, Marleen won al een Gouden Koksmes.

Dat maakt nieuwsgierig. Hoe zitten ze erbij?

Schoonloo is een vlek op de kaart met vier straten, een dorpshuis en een zwerfkei. Het is zo'n plek waarop alle prettige Drentse clichés van toepassing zijn: ruraal, pastoraal en pittoresk. De voortuinen hebben bloeiende borders, in de wei staat een gorilla.

Een gorilla!?

Die hoort bij de Tuinbeeldenboerderij. Ze hebben ook een boeddha en de Blues Brothers in de aanbieding. De Loohoeve staat ernaast: een kloeke boerderij, verscholen achter een keurig gekapte coniferenhaag. Het restaurant zit in een apart gebouw aan de achterkant: een grote vierkante zaal met bruin tapijt, een paarse wand en goudkleurige gordijnen - dat gaat allemaal nog veranderen. Het terras is wel erg mooi.

DE CIJFERS:

Kosten: vijf gangen voor euro 55 (p.p.)

Eten 8
Bediening 8
Entourage 7
Prijs-kwaliteit 8

Het menu
Avocado met snijboonjus
asperges met zolderspek
kabeljauw met kokkels
Hoogveenlam
asperge-ijs

Fijn. Hoe is het eten?

Ons vijfgangenmenu begint met twee keer groenten. Salade van avocado, quinoa en jus van snijboon en zuring is een fijne koude start. De avocado is rokerig gebrand, de quinoa is smeuïg gemaakt met kerriemayonaise, het groentesap smaakt lekker groen en zurig. Het wordt gevolgd door een lauwwarm stelletje van sappige Drentse aspergepunten rond een zalvige eidooier en 'zolderspek', vier weken gerookt buikspek van slagerij Van Broekhuizen uit Dalfsen.

Klinkt goed.

Het is vrolijk makend eten: het kookplezier straalt er vanaf. Dat geldt ook voor de zacht gegaarde kabeljauw met kokkels, aardappelcrème en komkommer. Een stukje vissenhuid is knapperig gefrituurd tot een soort kroepoek; blaadjes Roomse kervel zorgen voor de anijssmaak die het altijd goed doet bij vis. Het kokkelschuim is nogal zoet en er had iets meer kabeljauw bij gemogen: twee dunne lapjes is te weinig om echt vis te proeven.

Bij de twee sappige stukjes Hoogveenlam wordt een intense groene crème van broccoli geserveerd en een hollandaise met sambai: gefermenteerde Japanse azijn die getrokken wordt met ossenstaart. Het geeft de vers geklopte saus een apart, vlezig zoet tintje. De lamsjus is zo zwaar ingekookt dat-ie aan het bord plakt.

Zo hebben we hem graag. Hoe is de bediening?

Wij zijn in de handen van Marleen, die behalve kok ook een volleerd sommelier en gastvrouw blijkt te zijn. Ze is vakkundig, zelfverzekerd en op een prettige manier brutaal; een tikje cheeky, een probaat tegengif tegen plattelandse gezapigheid. Dat ze ook echt kan koken, bewijst het nagerecht van haar hand: een romige crème van citroen en vanille met aardbeien, brosse schotsen van merengue en superzacht aspergeijs, dat met zijn minerale groentensmaak de boel spannend houdt.

Zomaar een pareltje in Drenthe dus.

Dat kun je gerust zeggen. Het is ambitieus, veelbelovend en dapper wat dit jonge stel doet. Een pannenkoekenrestaurant of schnitzelzaak was een veiliger keuze geweest in dit deel van het land. Maar misschien is dat zo langzamerhand een onderschatting van Drenthe.

DE LOOHOEVE

Hoofdstraat 20, Schoonloo deloohoeve.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.