Loodzwaar thema luchtig behandeld

Elke dag cirkelden haar gedachten rond zelfmoord. Na de geboorte van haar eerste kind raakte ze in een zware depressie en eenmaal opgenomen in een psychiatrische kliniek sloeg ze aan het dichten....

Maar zo'n extreme persoonlijkheid is wel besteed aan mimespeelster Karina Holla. Haar voorkeur voor opvallende vrouwenfiguren krijgt al jarenlang beslag in haar voorstellingen. Ditmaal dus over Sexton: Dubbelbeeld. Daarmee nam Holla een loodzwaar onderwerp ter hand en het knappe is hoe ze met al die zwarigheid omspringt.

'Zullen we beginnen', vraagt de dochter terloops aan haar moeder. Holla knikt en Willemijn Zevenhuijzen zegt tegen het publiek, volkomen op haar gemak: 'Dit is mijn moeder.'

De zaal lacht. Natuurlijk, het is niet waar. Maar voor even geloven we allemaal in de leugen die toneel is. Zeker als die door Holla en Zevenhuijzen met zoveel zelfspot wordt gebracht.

Voortdurend blijft de toon luchtig. Hoe overtuigend Holla zich telkens weer in hysterische uitbarstingen stort en hoezeer haar jonge tegenspeelster ook lijdt onder die opgefokte moeder. Sexton zat destijds dicht tegen de waanzin aan, ze greep alles aan om te ontsnappen aan het grote zwarte gat waarin ze elk moment dreigde te verdwijnen. Zelfs een seksuele relatie met haar dochter schuwde ze niet.

Met felle ogen en een koortsachtige lach verbeeldt Holla perfect de wanhopige vrouw die Sexton moet zijn geweest. Fanatiek is ze in touw om jong te blijven, maar haar getrippel en gespring hebben iets meelijwekkends. Naast haar is Zevenhuyzen een frêle blond kind dat alle uitbarstingen rustig over zich heen laat komen. Nadat haar moeder heeft geprobeerd haar te verkrachten, zegt ze droogjes: 'Ik ga naar het ponykamp.'

De twee spelen spelletjes met elkaar, doen een dansje, maar onderhuids voel je de spanning die het meisje een normale jeugd ontneemt. Al is het resultaat nog niet helemaal evenwichtig, het ogenschijnlijke gemak waarop humor het drama binnen de perken houdt, dwingt groot respect af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden