Loodvergiftiging treft stadskinderen India
Meer dan de helft van de kinderen in de grote steden van India staat bloot aan loodvergiftiging die hun lichamelijke een geestelijke ontwikkeling schaadt....
Reuters, AP
BANGALORE
De vergiftiging wordt veroorzaakt door uitlaatgassen, de lassen van conservenblikken, loodhoudende verf, pannen en vervuild drinkwater. Dit blijkt uit een studie die gisteren in Bangalore werd gepresenteerd.
In de groep van kinderen onder de twaalf jaar bleek in de hoofdstad New Delhi ruim 54 procent meer dan tien microgram lood in elke deciliter bloed te hebben. In Bombay was dat het geval bij 62 procent
van de kinderen. Lood in het bloed is altijd schadelijk, maar boven de tien microgram per deciliter bij jonge kinderen leidt dat tot hersenbeschading, stelt de George Foundation die de studie liet verrichten.
In Bangalore begon gisteren een internationale conferentie over loodvergiftiging. De Wereldbank en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
zijn medeorganisatoren.
De Indiase premier Vajpayee stelde in een brief aan de conferentie dat loodvergifting langzaam maar zeker een 'dodelijke gesel' voor India wordt. Hij wees erop dat de regering een eerste stap in de bestrijding ervan heeft gezet door loodvrije benzine verplicht te stellen voor personenauto's.
Het onderzoek werd gehouden onder 22 duizend kinderen, zwangere vrouwen en arbeiders in risicogroepen in zes steden. Onder de onderzochte volwassenen had ruim veertig procent meer dan tien microgram lood in elke deciliter bloed. De grootste schade wordt echter aangericht als de kinderen in de groei zijn.
Volgens cijfers van de WHO hebben in de ontwikkelingslanden tussen de
15 en 18 miljoen kinderen permanente hersenbeschadiging opgelopen door loodvergiftiging.
George Abraham van de George Foundation, een onafhankelijke organisatie die opkomt voor kinderen, waarschuwde voor 'een milieucrisis in wording' in India. Ook in de overige onderzochte steden waren de percentages kinderen beneden de twaalf met een gevaarlijke hoeveelheid lood in hun bloed schrikbarend hoog: ruim 60 procent in Madras, 40 procent in Bangalore, ruim 55 procent in Calcutta.
Van de volwassen bleken vooral verkeersagenten, die hun werkdag in de
uitlaasgassen doorbrengen, ernstige loodvergiftiging te hebben opgelopen.