Loods ontvoering Heineken gesloopt

Op last van de gemeente is vrijdag begonnen met de sloop van de loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden door hun ontvoerders.

ANP

Heineken en Doderer werden in de vroege avond van 9 november 1983 voor het Amsterdamse kantoor van Heineken ontvoerd en konden op 30 november van dat jaar worden bevrijd.

De loods - een eenvoudig, uit golfplaten opgetrokken bouwwerk - was door de ontvoerders geprepareerd om de slachtoffers voor langere tijd te kunnen vasthouden. Achterin de loods hadden de ontvoerders twee ‘cellen’ gebouwd, waarin Heineken en Doderer gescheiden van elkaar verbleven.

De belangrijkste ontvoerders waren de Amsterdamse criminelen Willem Holleeder en Cor van Hout. Zij konden na de nodige omzwervingen uiteindelijk worden gepakt en kregen een jarenlange celstraf.

Misdaad

Na hun vrijlating, begin jaren negentig, stortte zowel Van Hout als Holleeder zich weer op de (georganiseerde) misdaad. Van Hout werd na enkele jaren veroordeeld wegens grootschalige drugshandel. Holleeder groeide na de eeuwwisseling uit tot een van de meeste beruchte criminelen van Nederland. Vorig jaar werd hij veroordeeld tot negen jaar celstraf wegens het afpersen van enkele zakenlieden, onder wie vastgoedtycoon Willem Endstra, die in 2004 werd geliquideerd.

Holleeder en Van Hout raakten gebrouilleerd. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten, nadat hij eerder twee moordaanslagen had overleefd. Holleeder, inmiddels hartpatiënt, zit nog steeds gedetineerd. Zijn naam is de afgelopen jaren veelvuldig gevallen in onderzoeken naar liquidaties, maar formeel geldt hij in die zaken niet als verdachte. De moord op Van Hout is vooralsnog niet opgelost.

De ontvoering van Heineken en Doderer geldt 27 jaar na dato nog steeds als een van de meest spraakmakende criminele feiten uit de Nederlandse misdaadgeschiedenis. Journalist Peter R. de Vries schreef er een bestseller over.

De loods stond aan de Heining, een klein bedrijvengebiedje dat is ingeklemd tussen het westelijk havengebied in Amsterdam en Spaarnwoude. Sjerp Jaarsma, een door de ontvoering gefascineerde Fries, organiseerde sinds enkele jaren rondleidingen in de loods, die zo veel mogelijk in de staat was behouden waarin hij in 1983 verkeerde.

De loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden wordt vrijdag op last van de gemeente gesloopt. (ANP) Beeld
De loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden wordt vrijdag op last van de gemeente gesloopt. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden