Lood in water aangetroffen bij zes Utrechtse basisscholen

Bij zes basisscholen in Utrecht zijn verhoogde concentraties lood in het water aangetroffen. Het zware metaal kan een gezondheidsrisico vormen voor jonge kinderen.

Watertap in de Wognumerplantsoen in Amsterdam-Noord voor bewoners die teveel lood in het water hebben.Beeld Rebecca Fertinel

De gemeente Utrecht stelde onlangs een onderzoek in naar de aanwezigheid van loden leidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven in de stad. Wethouder Eelco Eerenberg maakte donderdag de resultaten bekend van de watermonsters van de eerste 25 gebouwen. Bij 46 andere panden volgt nog een ‘quickscan’. De uitkomsten daarvan worden volgende week verwacht.

De zes scholen hebben direct maatregelen genomen. Er mag geen water uit de kraan worden gedronken, alleen nog uit flessen. De ouders van de leerlingen zijn ingelicht.

Loden leidingen

De zes schoolgebouwen zijn voor 1960 gebouwd en liggen in vier verschillende wijken. Bij één school is vastgesteld dat loden leidingen in het gebouw de oorzaak zijn van de verhoogde concentraties, bij de andere scholen moet nog worden onderzocht of loden leidingen in of rondom het gebouw de oorzaak zijn. Waterbedrijf Vitens het onderzoek uit.

Naast Utrecht doen ook de gemeenten Rotterdam en Amsterdam onderzoek naar loden leidingen in scholen en kinderdagverblijven.

De onrust over de leidingen ontstond na een rapport van de Gezondheidsraad in november vorig jaar, met nieuwe wetenschappelijke inzichten over loden binnenleidingen: lood blijkt schadelijker dan gedacht. Dit geldt vooral voor kinderen tot 8 jaar, bij wie lood invloed kan hebben op de hersenontwikkeling. Een verlaagd IQ, concentratieproblemen en gedragsproblemen behoren tot de mogelijke gevolgen. Bij volwassenen kan het leiden tot een hogere bloeddruk en nierproblemen. Zwangere vrouwen moeten extra oplettend zijn, omdat het lood wordt doorgegeven aan het ongeboren kind.

Lood in het water: de dorpspomp is terug in Amsterdam-Noord
In Amsterdam-Noord begint de ‘Operatie lood eruit’. In vele honderden huizen zit te veel lood in het kraanwater. Het gevolg van oude leidingen. En dat is vooral voor kleine kinderen heel ongezond. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden